Alin Tișe (PNL, Președinte CJ Cluj)
„Am văzut recent o statistică de la DSP, în care spune că aproape 60% dintre beneficiarii serviciilor de sănătate publică sunt cetățeni români neclujeni. Este o mare problemă aici. Noi investim foarte mulți bani din bugetele proprii pentru spitale, dar majoritatea beneficiarilor nu sunt clujeni. (…) Dacă noi ne-am raporta cu spitalele pe care la avem în județul nostru strict numai la clujeni, sistemul de sănătate din Cluj cu tot ce înseamnă el clădiri, secții, dotări, ar face față cu brio. În momentul în care 60% vin din alte județe suplimentar, și este dreptul lor să vină, ei practic presează sistemul de sănătate, noi trebuie să facem față și la aceste provocări”.
Fals
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 30.11.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: ziuadecluj.ro

Context

Alin Tișe, șeful Consiliului Județean Cluj, este unul dintre politicienii care militează pentru regionalizarea și descentralizarea administrativă a României. În acest context, el a declarat că peste 60% din pacienții care apelează la sistemul de sănătate publică din Cluj-Napoca sunt din afara județului Cluj. Din cauza acestui procent ridicat, persoanele din județ nu ar mai putea beneficia de serviciile de sănătate asigurate. În 2013, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicat Avizul Comitetului Regiunilor privind descentralizarea în Uniunea Europeană și rolul autonomiei locale și regionale în elaborarea și punerea în aplicare a politicilor UE.

Ce verificăm?

Numărul persoanelor din afara județului Cluj care au apelat la serviciile de sănătate publică.

Verificare

Consiliul Județean Cluj are în subordine cinci spitale publice. La începutul lui 2022, instituția a aprobat la capitolul Sănătate un buget în valoare de 51.292.000 lei. 

Potrivit cheltuielilor aprobate, sumele sunt destinate lucrărilor de renovare, achiziționare de aparatură și consumabile medicale.

La jumătatea acestui an, CJ Cluj a dispus o suplimentare bugetară în valoare de 4.645.000 de lei.

Un răspuns dat de Direcției de Sănătate Publică Cluj arată rata pacienților din afara județului Cluj care au apelat la serviciile medicale publice, oferite de 14 spitale din județ.

Media pacienților din alte județe ale țării care apelat la serviciile din spitalele de stat din Cluj este de 27,87%.

La nivel european, peste 70% din cheltuielile legate de sănătate sunt finanțate din sectorul public.

În România există mai multe proiecte legislative referitoare la descentralizare, iar printre ele se numără și Strategia de descentralizare în sistemul de sănătate. În 2010, ea a fost pusă în aplicare prin trecerea spitalelor din administrarea Ministerului Sănătății, în cea a administrațiilor locale și județene. 

Serviciile medicale primite de pacienți sunt plătite prin intermediul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a centrelor județene, în cadrul unui sistem centralizat.

Potrivit celui mai recent bilanț al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Cluj, până la 31.12.2021, CNAS a repartizat prin CAS Cluj suma de 2.196.513.913 lei, din care suma de 2.035.248.265 lei a fost destinată pentru servicii medicale și medicamente.

Potrivit celui mai recent studiu al Euro Health Consumer Index (EHCI), România are probleme serioase în managementul sistemului public de sănătate. Țara noastră este pusă alături de Bulgaria și Albania în grupul țărilor cu sisteme de sănătate ”antice”, care trebuie restructurate.

Scorul țării noastre este de 549 de puncte din 1.000 posibile, iar la polul opus se situează Elveția, cu 893 de puncte. Aici, sistemul adoptat este de coplată, în cadrul căruia pacientul plătește cu până la 50% din valoarea serviciilor medicale primite. 

Concluzie

Afirmațiile președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, sunt false. Proporția pacienților din afara județului Cluj care au apelat la spitalele publice din acest județ nu este de 60%, ci de 27,87%. Politicianul liberal a încerca să manipuleze o situație statistică pentru a gira ideea politică de descentralizare. Problemele sistemului sanitar din România sunt, însă, generalizate.

ETICHETE > / / /

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.