„(...)am terminat Facultățile de Automatică și Calculatoare (București) și Management (Brașov)”
Fals
Barometru Factual
Razgandiri
Data verificării: 28.11.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: CV (ulterior rectificat)

Context

Allen Coliban, ales senator USR în 2016 și primar al Brașovului în 2020, a susținut, în CV-ul publicat atât pe site-ul Senatului României, cât și pe pagina partidului politic din care face parte, că a terminat două facultăți. Politicianul și-a rectificat, la sfârșitul lunii octombrie, prezentarea studiilor făcând mențiunea că la prima facultate, nu și-a susținut examenul de licență. 

Ce verificăm?

Dacă Allen Coliban a terminat cursurile Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnice București.

Verificare

Suspiciunea privind terminarea cursurilor de la Calculatoare, din cadrul UPB, a fost ridicată inițial de Ciprian Dobre, profesor universitar la facultatea din București. Cadrul universitar a făcut o postare pe pagina de Facebook, care a fost preluată de utilizatorii Reddit.  

Două zile mai târziu, un alt profesor de la Politehnică, Traian Rebedea, a sesizat (tot pe Facebook) că Allen Coliban a modificat, în prezentarea personală, studiile absolvite, iar în dreptul Facultății de Calculatoare a apărut mențiunea “fără licență”. Profesorul a publicat print screen-uri cu textul dinainte și de după modificare:

Modificarea apare, în acest moment, și pe site-ul Senatului României, cât și pe pagina USR.

Allen Coliban a publicat, pe blogul personal, un text în care recunoaște că nu a finalizat ultimul semestru al cursurilor de la Calculatoare, după ce s-a văzut nevoit să se întoarcă în Brașov, ca să își îngrijească bunica bolnavă de Alzheimer, fiind singurul ei aparținător.

Câteva zile mai târziu, primarul Brașovului a fost și mai categoric pe pagina sa de Facebook, unde a explicat pe larg situația, într-un videoclip însoțit de textul: Îmi cer scuze pentru această greșeală, îmi pare rău dacă v-am înșelat încrederea. Nu pot schimba greșelile din trecut”.

Factual a transmis o solicitare oficială Universității Politehnice București, pentru clarificarea acestei situații. Răspunsul oficial confirmă acuzele: „persoana pentru care solicitați informații nu este absolvent și nu a obținut Diploma de Inginer a Universității Politehnica București”.

 

Concluzie

Afirmația lui Allen Coliban privind terminarea Facultății de Automatică și Calculatoare este falsă, așa cum a și recunoscut ulterior. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.