Sorin Grindeanu (PSD, ministrul Transporturilor)
Toată echipa guvernamentală a fost nominalizată și făcută de domnul Liviu Dragnea. N-aș mai accepta așa ceva.
Fals
Barometru Factual
Razgandiri
Data verificării: 15.06.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi 24

Context

Miercuri 14 iunie 2017, Comitetul Executiv al Partidului Social Democrat a hotărât retragerea sprijinului politic acordat la începtului anului 2017 Guvernului Grindeanu. În acest context, premierul în funcție, Sorin Grindeanu, a declarat:

 

Toată echipa guvernamentală a fost nominalizată și făcută de domnul Liviu Dragnea. N-aș mai accepta așa ceva.

 

Ce verificăm?

Care a fost abordarea lui Sorin Grindeanu asupra numirii componenței guvernului la începutul și la sfârșitul mandatului.

Verificare

După Comitetul executiv al Partidului Social Democrat de la începutul lunii ianuarie 2017, a avut loc o conferință de presă la Palatul Parlamentului la care au participat președintele PSD Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, premierul desemnat al României la acea perioadă. În legătură cu subiectul propunerilor privind componența viitorului guvern, Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu au avut următoarele răspunsuri:

 

Întrebare: Domnul Grindeanu a avut vreo preferință în acest Guvern?

Sorin Grindeanu: Vă spunea domnul președinte Dragnea că aseară am făcut împreună această echipă și am lucrat împreună pentru componența Guvernului.

Întrebare: Ați propus vreun nume? Văd că ocoliți răspunsul!

Sorin Grindeanu: Știți, nu-l ocolesc, dar au fost foarte multe alegeri pe toate aceste posturi care ne-au revenit nouă. Am avut de ales între două-trei-patru nume pe fiecare minister. Ne-am consultat pe fiecare minister în parte.

Liviu Dragnea: Ca să răspund la o întrebare pe care, probabil, o s-o puneți, că s-a tot discutat, am văzut, despre epurări ș.a.m.d. (…) Vreau să vă spun că din punct de vedere al formării acestei echipe eu nu m-am dus cu o listă, i-am arătat-o premierului și i-am spus să fie de acord. Cel puțin cinci nume de pe această listă au fost propunerile lui și mi se pare normal. Nu ne-a fost ușor să alegem din ceea ce avem ca resursă umană.

Întrebare: Care au fost aceste propuneri?

Sorin Grindeanu: Ar însemna să împart echipa în două. Sunt, de exemplu, în spatele meu doi oameni cu care am lucrat la Ministerul Comunicațiilor pe care îi identificați.

 

Concluzie

Declarația lui Sorin Grindeanu este falsă, dacă ne uităm chiar la afimațiile pe care acesta le-a făcut în trecut.

La momentul desemnării, Sorin Grindeanu afirma că a participat la stabilirea componenței echipei de miniștri. Mai mult, aflat lângă el, Liviu Dragnea a spus că cel puțin cinci nume din Cabinet au fost alese chiar de Grindeanu, lucru pe care el nu doar că nu l-a contrazis, ci l-a și întărit, dând exemplul celor doi foști colegi de-ai săi din Ministerul Comunicațiilor pe care i-a adus și în noua echipă, la acel moment aflată în stadiul de propunere și aşteptând votul de investitură.

Ulterior, în momentul în care i-a fost retras sprijinul politic, Grindeanu a afirmat că „toată” echipa Cabinetului său a fost facută de Dragnea.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.