Antoneta Ioniță (PNL)
„(...) cu aproximativ 48.300 de decese cauzate anual de cancer, România se situează mult peste media Uniunii Europene şi se menţine cu cele mai înalte rate de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin din spaţiul european.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 22.05.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Agerpres

Context

Într-un comunicat de presă din 30 martie 2019, deputata PNL Antoneta Ioniță a făcut următoarea afirmație:

„(…) cu aproximativ 48.300 de decese cauzate anual de cancer, România se situează mult peste media Uniunii Europene şi se menţine cu cele mai înalte rate de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin din spaţiul european.”

Ce verificăm?

Decesele cauzate anual de cancer în România și în Uniunea Europeană precum și rata de incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin la nivel european.

Verificare

În primul rând trebuie menționat că nu există date complete pentru România.

Conform estimărilor făcute de Global Cancer Observatory, la nivelul anului 2018, în România au murit din cauza cancerului 50,902 persoane.

Pentru a verifica rata de incidență și mortalitatea cauzată de cancer, folosim platforma special dedicată de Comisia Europeană acestui subiect, și anume ECIS.

Datele arată în felul următor:

Observăm că România nu depășește cu mult media Uniunii Europene

În privința cancerului de col uterin, România depășește media UE atât pentru mortalitate cât și pentru incidență.

Totuși, am cerut informațiile și de la Institutul Național de Sănătate Publică. Datele pe care ni le-au transmis sunt pentru anul 2017 și indică două cifre:

  • 51.000 de persoane au murit din cauza cancerului conform INS
  • aproape 48.300 conform medicilor de familie

Concluzie

Afirmația Antonetei Ioniță este parțial adevărată. Ea oferă date corecte în privința cancerului de col uterin, dar oferă o cifră mai mică în momentul în care face afirmații referitoare la numărul deceselor cauzate de cancer în general.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.