Carmen Avram (PSD)
„Aş vrea să-mi cer iertare, de exemplu, în numele acelui comisar european pe nume Dacian Cioloş, care spune că este român şi care în 2013 a negociat pentru dumneavoastră cele mai proaste subvenţii din Uniunea Europeană.”
Fals
Barometru Factual
Europa
Data verificării: 22.05.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Adevărul

Context

În 5 mai 2019, în cadrul unui târg agro-zoo din Botoșani, Carmen Avram a făcut următoarea afirmație:

„Aş vrea să-mi cer iertare, de exemplu, în numele acelui comisar european pe nume Dacian Cioloş, care spune că este român şi care în 2013 a negociat pentru dumneavoastră cele mai proaste subvenţii din Uniunea Europeană.”

Ce verificăm?

Dacă Dacian Cioloș a negociat cele mai proaste subvenții din UE pentru agricultorii români.

Verificare

În 2010 Dacian Cioloș, Comisar pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a organizat o dezbatere publică în care s-a discutat despre Politica Agricolă Comună(CAP). Dacian Cioloș a fost unul dintre inițiator reformei CAP din 2013.

Conform Comisiei Europene, CAP „consolidează competitivitatea și sustenabilitatea agriculturii UE prin furnizarea de plăți directe destinate stabilizării veniturilor agricole și finanțează proiecte care răspund nevoilor specifice fiecărei țări prin intermediul programelor de dezvoltare rurală naționale (sau regionale) care vizează, de asemenea, economia rurală mai amplă și viața în zonele rurale.”

Rezultatul reformei CAP din 2013 poate fi găsit în Regulamentul 1307/2013. În anexa 2 există tabelul defalcat pe fiecare stat membru în care putem găsi sumele alocate pentru subvențiile agricultorilor.

Subvențiile din ceilalți ani se pot găsi în regulamentul precedent, atunci când România era printre noile state membre.

Situația arată în felul următor:

Astfel, cele mai mici subvenții după reforma CAP sunt în țări precum Malta, Luxemburg sau Cipru.

Pentru a înțelege situația mai bine, vom calcula care este media subvențiilor în UE și vom verifica dacă România este peste medie. Vom compara și cu vecina noastră, Bulgaria. Situația arată în felul următor.

Vedem că în urma reformei CAP, România a avut subvenții în continuă creștere, peste media UE și mai mari ca Bulgaria.

Concluzie

Afirmația lui Carmen Avram este falsă. Dacian Cioloș nu a negociat cele mai proaste subvenții din UE.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.