Siegfried Mureșan (Europarlamentar PNL)
„2017, Guvernul Tudose: România ratează găzduirea Agenției Europene a Medicamentului (din cauza unei candidaturi foarte slabe).
2019, Guvernul Dăncilă: România ratează șansa de a găzdui nou-înființata Autoritate Europeană a Muncii (Guvernul nici măcar nu și-a depus candidatura).
2020, Guvernul Orban : România obține găzduirea Centrului European de Securitate Cibernetică după multe negocieri la nivel european și eforturi din partea Guvernului și a diplomaților români.”
Adevărat
Barometru Factual
Europa
Data verificării: 04.01.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Pe 10 decembrie 2020, Siegfried Mureșan a scris pe Facebook: 

„2017, Guvernul Tudose: România ratează găzduirea Agenției Europene a Medicamentului (din cauza unei candidaturi foarte slabe).

2019, Guvernul Dăncilă: România ratează șansa de a găzdui nou-înființata Autoritate Europeană a Muncii (Guvernul nici măcar nu și-a depus candidatura).

2020, Guvernul Orban : România obține găzduirea Centrului European de Securitate Cibernetică după multe

Ce verificăm?

Situația privind Agenția Europeană a Medicamentului, Autoritatea Europeană a Muncii și a Centrului European de Securitate Cibernetică

Verificare

Agenția Europeană a Medicamentului

În octombrie 2017 Comisia Europeană a decis care este țara în care se mută sediul Agenției Europene a Medicamentului. 27 de state din Uniunea Europeană au participat, printre care și România. În urma votului din 20 noiembrie, miniștri celor 27 de state membre au decis ca sediul Agenției Europene a medicamentului să se mute la Amsterdam (Țările de Jos). 

Autoritatea Europeană a Muncii

În martie 2019 Consiliul pentru Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială a început procesul de desemnare a  sediului Autorității Europene a Muncii(ELA), instituție nou înființată. Doar patru țări și-au depus candidatura pentru a găzdui ELA

 • Bulgaria (Sofia)
 • Cipru (Nicosia)
 • Letonia (Riga)
 • Slovacia (Bratislava). 

În urma votului din 13 martie 2019, Slovacia a fost desemnată pentru a găzdui sediul Autorității Europene a Muncii. 

Centrul European de Securitate Cibernetică 

În octombrie 2020 Comisia Europeană a dat startul procedurii de selectare a sediului Centrului European de Securitate Cibernetică, pentru care și-au depus candidatura șapte state membre

 • România (București)
 • Belgia (Bruxelles)
 • Germania (Munchen)
 • Lituania (Vilnius)
 • Luxemburg
 • Polonia (Varșovia)
 • Spania (Leon)

În urma votului din 9 decembrie s-a decis ca București să găzduiască sediul Centrului European de Securitate Cibernetică.

Concluzie

Afirmațiile lui Siegfried Mureșan sunt adevărate. România a pierdut concursul de găzduire a Agenției Europene a Medicamentului, în 2019 nu a participat la concursul pentru găzduirea Autorității Europene a Muncii, iar în 2020 a obținut găzduirea Centrului European de Securitate Cibernetică.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.