Carmen Avram (PSD)
“refacerea a mii de kilometri de canale ce asigură irigarea cu apă gratuită a peste 1,4 milioane de hectare de teren arabil”
Fals
Barometru Factual
Europa
Data verificării: 23.05.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Carmen Avram, candidat din partea PSD la alegerile europarlamentare, a scris pe 18 mai 2019 că PSD a susținut creșterea agriculturii românești și prin:

“refacerea a mii de kilometri de canale ce asigură irigarea cu apă gratuită a peste 1,4 milioane de hectare de teren arabil”

La postarea de pe Facebook, Carmen Avram a adăugat un video în care un bărbat spune într-o sală de clasă că suprafața irigată a României a crescut de la 300.000 de ha, cât era în 2016, la un milion de hectare în 2018.

Ce verificăm?

Suprafața irigată a României.

Verificare

Suprafața de terenuri irigată a fost un subiect care a mai apărut în discursurile politicienilor. Factual a verificat în aprilie acest lucru în contextul unei declarații făcute de Claudiu Manda,  candidat și el din partea PSD la alegerile europarlamentare.

Am solicitat atunci autorităților care se ocupă de irigații să ne spună cât pământ s-a irigat.

Răspunsul lor arată că în 2018 au fost puțin peste 626.000 de hectare, iar în 2016 au fost irigate aproape 307.000 hectare. ( Datele sunt AICI).

Concluzie

Afirmația făcută de Carmen Avram este falsă. Interesant este că ea spune că în 2018 suprafața irigată a fost de 1,4 milioane de hectare, chiar dacă video-ul la care a dat share vehiculează un milion. Orișicum, ambele cifre sunt greșite.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.