Cătălin Teniţă (USR-PLUS)
„Vârsta medie a primului contact sexual în România este undeva în jur de 15,5 ani. În Olanda este mai mare cu peste 2 ani. Proporția sarcinilor la adolescente în Olanda: în jur de 4,5%. În România: în jur de 10%”.
Adevărat
Barometru Factual
Social
Data verificării: 23.06.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Pe 11 iunie 2021, Cătălin Teniţă – deputat USR – a scris pe Facebook: 

„Vârsta medie a primului contact sexual în România este undeva în jur de 15,5 ani. În Olanda este mai mare cu peste 2 ani. Proporția sarcinilor la adolescente în Olanda: în jur de 4,5%. În România: în jur de 10%”.

Ce verificăm?

Vârsta medie a primului contact sexual și proporția sarcinilor la adolescente în România, comparativ cu Olanda.

Verificare

Un studiu al UNICEF, publicat pe 8 ianuarie 2021, arată că prima experienţă sexuală la fetele românce din eşantionul studiat are loc la o vârstă medie de 15,6 ani, cu o vârstă minimă de 9 ani şi o pondere de aproape 20% sub 15 ani. 

Potrivit aceluiași document, vârsta medie a primei relaţii sexuale este mai scăzută la fetele fără educaţie şi cele de etnie romă (pagina 33), iar debutul precoce al activităţii sexuale crește posibilitatea de a deveni mamă la adolescență.

În ceea ce privește Țările de Jos, potrivit portalului german specializat în date despre piață și consumatori Statista, primul contact sexual al adolescenților olandezi a fost la vârsta medie de 18,6 ani. Datele sunt însă pentru anul 2017. 

Amsterdam Mamas – o fundație administrată de voluntari care oferă informații și sprijin părinților internaționali din Amsterdam și regiunile înconjurătoare – care citează Rutgers, un institut de cercetare sexuală, scrie că vârsta medie pentru primul act sexual al tinerilor olandezi este de 17 ani. Fundația nu menționează din ce an sunt aceste date.  

Institutul Rutgers arăta pe site-ul său în 2017 că „la vârsta de 18,6 ani, jumătate dintre tinerii olandezi cu vârste între 12 și 25 de ani au avut relații sexuale”. Tot potrivit institutului, în 2012 vârsta medie era 17,1 ani.

Proporția sarcinilor la adolescente în România

Eurostat nu are date comparative privind vârsta medie a primului act sexual pentru țările europene, însă are date privind nașterile vii după vârsta mamei

Potrivit datelor din 2019, România se află pe primul loc în clasamentul mamelor adolescente (mamele care au născut copii înainte de vârsta de 20 de ani). 

Dintr-un total de 199.720 de nașteri, 18.682 de sarcini s-au înregistrat la mame adolescente astfel:

  • 749 de nașteri au fost înregistrate la mame cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani;
  • 17.933 de nașteri au fost înregistrate la mame cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani.

Asta înseamnă că 9.3% din mamele care au născut sunt adolescente.  

Comparativ, Țările de Jos, dintr-un total de 169.680 de nașteri, au înregistrat doar 1.259 de sarcini la mame adolescente, toate la tinere cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani, potivit Eurostat. Procentul de mame adolescente din Țările de Jos a fost, în 2019, de 0,74%. Alte țări, precum Austria, Lituania, Letonia au avut procente și mai mici. 

Institutul Rutgers preciza în acest document vizavi de acest aspect că în 2016 rata sarcinilor în rândul adolescenților din Țările de Jos era în scădere și ajungea la 4,5 procente per 1000 de nașteri, nu per total. 

Concluzie

Afirmațiile deputatului USR-PLUS Cătălin Teniță sunt adevărate. Vârsta medie a primului contact sexual în România este în jur de 15 ani și jumătate, iar în Țările de Jos vârsta medie crește la 17 sau chiar 18,6 ani, potrivit diferitelor surse. În plus, proporția sarcinilor la adolescente în România este de aproape 10%, însă în Olanda este sub 1%.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.