Christine Thellmann (PNL, deputat)
„Nu este normal ca un arhitect-șef dintr-o primărie, de exemplu, să primească un salariu de zece sau douăzeci de ori mai mic decât cineva cu aceeași calificare din mediul privat”.
Fals
Barometru Factual
Munca
Data verificării: 21.10.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 27 septembrie 2022, Christine Tellmann, deputată PNL, a scris pe Facebook, în contextul adoptării unei legi care prevede creșterea salariilor bugetarilor:

„Nu este normal ca un arhitect-șef dintr-o primărie, de exemplu, să primească un salariu de zece sau douăzeci de ori mai mic decât cineva cu aceeași calificare din mediul privat. La fel sunt și alți angajați care gestionează probleme extrem de grele, inclusiv bugete ale localităților, dar au un salariu apropiat de cel minim pe economie”.

Este de menționat că în postarea deputatei a fost afișată o imagine cu votul final al unei alte inițiative legislative, fără vreo legătură cu proiectul salarizării sau cu descrierea de pe Facebook.

Ce verificăm?

Situația anterioară și actuală a salarizării arhitecților.

Verificare

În 26 august 2022, Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență nr. 115/2022 pentru completarea OUG nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, astfel încât începând cu luna august 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție și indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază”. Cu alte cuvinte, salariul bugetarilor a crescut cu un sfert din diferența dintre salariile de bază existente în decembrie 2021 și cele prevăzute de legea salarizării pentru anul 2022.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat, într-o conferință de presă, că „majorările vor fi în jurul sumei de 150 de lei. (…) Este vorba de acordarea unei pătrimi din diferența existentă în plată și nivelul salarial la care ar fi trebuit să fi ajuns acei angajați în 2022”.

O lună mai târziu, în 27 septembrie, Parlamentul a adoptat legea pentru aprobarea ordonanței de urgență. 

Conform datelor Institutului Național de Statistică referitor la salariul mediu brut lunar, atât salariile angajaților de stat cât și ale celor din mediul privat s-au mărit progresiv în ultimii zece ani, dar o creștere mult mai accelerată se observă în cazul bugetarilor. De asemenea, în 2021 (cele mai recente date disponibile), salariul mediu brut al angajaților de la stat a fost de 7.060 de lei, în timp ce salariul mediu brut al angajaților din mediul privat a fost mult mai mic, de doar 4.407 de lei.

Conform Codului administrativ, postul de arhitect-șef este o funcție de conducere, echivalentă cu funcția de director general/director executiv/șef de serviciu/șef de birou, în funcție de unitatea administrativ-teritorială în care activează (județ, reședință de județ, municipiu, oraș, comună). Legea 350/2001 spune că arhitectul-șef este conducătorul structurii de specialitate care reprezintă autoritatea tehnică în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului din cadrul administrației publice județene și locale. Candidații trebuie să fie atestați de Registrul Urbaniștilor din România, conform procedurii.

În 2021, Guvernul a adoptat o ordonanță prin care modifică legea menționată mai sus, în sensul în care postul de arhitect-șef să poată fi ocupat și de funcționari publici din aparatul de specialitate al primarului, inclusiv ingineri cu studii postuniversitare. Ordinul Arhitecților din România a contestat această decizie.

În ceea ce privește comparația făcută în postare, despre diferențele majore dintre salariul unui arhitect-șef dintr-o primărie și cel al unui angajat cu aceeași calificare din mediul privat, Factual.ro a analizat acest aspect în baza informațiilor publice afișate pe website-ul mai multor primării. Astfel, salariul mediu brut lunar al arhitectului-șef din principalele orașe este următorul:

La solicitarea Factual.ro, Ordinul arhitecților ne-a transmis următorul răspuns referitor la salarizarea arhitecților din mediul privat și public:

Astfel, redăm mai jos o serie de analize realizate de organizații independente, în baza unor anchete sociologice în ceea ce privește salarizarea:

Paylab.com este o platformă internațională de sondaje salariale care colectează informații despre veniturile și bonusurile angajaților din diferite poziții și care folosește o metodologie unică pentru colectarea datelor. În România, salariul lunar unui arhitect (cu aceleași studii superioare ca un arhitect-șef dintr-o primărie, așa cum se menționează în postare) este cuprins între 2.657 de lei net (4.541 de lei brut) și 6.067 de lei net (10.387 de lei brut). 

Averagesalarysurvey.com sugerează aproximativ aceleași sume – bazat pe 11 sondaje de opinie, site-ul relevă un salariul mediu brut în România, pentru un arhitect, de 54.922 de lei pe an (adică 4.576 de lei brut pe lună), în timp ce salariul brut tipic, câștigat de cea mai mare parte dintre arhitecți, ar fi de 34.483 de lei pe an (adică 2.873 de lei brut pe lună). Persoanele cu experiență de 4-8 ani (condiția minimă pentru a ocupa postul de arhitect-șef dintr-o primărie este vechimea de cel puțin 5 ani) au, în medie, un salariu brut anual de 70.937 de lei, adică 5.911 de lei brut pe lună.

Concluzie

Afirmațiile lui Christine Thellmann sunt false. La stat, arhitecții-șefi câștigă mai mult față de persoane cu aceleași studii superioare și aceeași vechime din mediul privat. De asemenea, nu este de neglijat faptul că, în ultimii ani, statul a intervenit constant în salarizarea bugetarilor, iar salariile acestora au crescut.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.