Claudiu Năsui (USR PLUS )
„Cheltuielile pe sănătate au crescut de peste 3.5 ori în ultimii 12 ani. Asta în timp ce numărul de pacienți a scăzut cu 16%.”
Trunchiat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 27.03.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În contextul îmbolnăvirilor de Covid-19, Claudiu Năsui a scris pe Facebook în 25 martie 2020: 

Cheltuielile pe sănătate au crescut de peste 3.5 ori în ultimii 12 ani. Asta în timp ce numărul de pacienți a scăzut cu 16%.”

Ce verificăm?

Care este creșterea pe sănătate și numărul pacienților în ultimii 12 ani.

Verificare

În ceea ce privește datele privind cheltuielile pe sănătate, vom apela la două surse:

  • pentru perioada 2007-2018: datele Eurostat care vizează cheltuielile pe sănătate raportate de România
  • pentru datele preliminare pe 2019: pe baza execuțiilor bugetare de pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice

Am oferit atât datele raportate la PIB (Produsul Intern Brut), cât și suma nominală a cheltuielilor pe sănătate. În niciuna din cele două variante, cheltuielile nu suferă o creștere cu 3,5 ori mai mare. Valoarea nominală a cheltuielilor are o creștere de 3,15 ori mai mare.

Sumele nominale nu sunt neapărat cele mai relevante în comparația de la an la an pentru că acestea sunt afectate de inflație, de fluctuația cursului valutar etc; de aceea, raportarea ca procent din PIB poate fi mai aproape de o comparație reală.

Și în cazul numărului de pacienți vom utiliza două surse:

  • pentru perioada 2007-2017: datele Eurostat privind pacienții admiși sau spitalizați minim o noapte sau mai mult de 24 de ore într-un spital sau într-o altă instituție similară
  • pentru anul 2018, datele Institutului Național de Statistică, pentru pacienții care îndeplinesc aceleași condiții

La momentul actual nu există date oficiale pentru anul 2019.

Nu putem știi cu siguranță la ce pacienți făcea referire Claudiu Năsui, însă am luat în calcul pacienții internați unde, după cum putem observa din grafic a avut loc o scădere cu 7,8%. Această scădere nu a fost constantă.

Concluzie

Afirmația lui Claudiu Năsui este trunchiată. Alocările au crescut iar numărul pacienților a scăzut, este adevărat, însă: cifrele sunt exagerate iar o astfel de măsurătoare nu este relevantă în timp – deoarece poate fi considerată o normalitate ca în tratarea unui pacient astăzi cheltuielile să fie mai mari decât în urmă cu 12 ani. Medicina a evoluat și a devenit mai sofisticată. Tratamentele mai avansate implică în mod evident costuri mai ridicate.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.