Claudiu Năsui (USR PLUS )
„Premierul are de 11.5 ori salariul minim. Dacă crește salariul minim brut cu 100 de lei, automat va crește salariul premierului cu 1.150 de lei pe lună. Și nu doar al lui, al tuturor bugetarilor. […] Creșterea salariului minim brut înseamnă și creșterea pensiilor speciale. Pentru că mai toate pensiile speciale sunt bazate pe nivelul salariilor în sectorul din care provin, care la rândul lor sunt bazate pe salariul minim brut.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Social
Data verificării: 20.09.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Claudiu Năsui – fost ministru al Economiei Antreprenoriatului şi Turismului în Guvernul Cîțu – a spus, pe 8 septembrie 2021, că:

„Premierul are de 11.5 ori salariul minim. Dacă crește salariul minim brut cu 100 de lei, automat va crește salariul premierului cu 1.150 de lei pe lună. Și nu doar al lui, al tuturor bugetarilor. […] Creșterea salariului minim brut înseamnă și creșterea pensiilor speciale. Pentru că mai toate pensiile speciale sunt bazate pe nivelul salariilor în sectorul din care provin, care la rândul lor sunt bazate pe salariul minim brut.”

Ce verificăm?

Ce salariu are premierul, dacă salariile bugetarilor cresc și dacă salariul minim influențează creșterea pensiilor speciale.

Verificare

ACTUALIZARE – Inițial, această verificare a primit verdictul de Adevărat. În urma sesizărilor din partea cititorilor, dar și a consultării experților, a fost adăugat paragraful Venituri plafonate*. Eroarea constă în lipsa abordării subiectului salariilor bugetarilor, din verificarea inițială. Modificările au fost făcute în conformitate cu Politica de erată.

Legea nr. 153/2017 este cea care reglementează salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Aceasta are ca obiect de reglementare „stabilirea unui sistem de salarizare pentru personalul din sectorul bugetar plătit din bugetul general consolidat al statului”. 

Dispozițiile legii se aplică, printre alte categorii (detaliate la art. 2) întregului personal din autorități și instituții publice finanțate integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetele fondurilor speciale; adică inclusiv Guvernului și ministerelor. 

Potrivit art. 38, începând cu data de 1 iulie 2017, indemnizațiile lunare ale personalului care ocupă funcții de demnitate publică se stabilesc prin înmulțirea coeficienților din anexa nr. IX cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată. 

Astfel, potrivit anexei nr. IX, coeficientul stabilit pentru funcția de premier este 11,50. 

Venituri plafonate* 

În acest moment, salariile bugetarilor sunt plafonate, la nivelul celor din decembrie 2020. Prevederile sunt valabile pe tot parcursul acestui an. Ordonanța care prevede acest lucru a fost semnată inclusiv de Claudiu Năsui. Potrivit acesteia, „cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcție/salariilor de funcție/indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține la același nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2020 în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții”. Ordonanța plafonează inclusiv sporurile, indemnizațiile, compensațiile, primele și toate celelalte venituri salariale care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar.

O eventuală lege pentru mărirea salariului minim brut ar putea abroga această plafonare sau nu, însă acest aspect nu este deocamdată clarificat.

Pensiile speciale, legate de salariul de bază

În România, primesc pensie specială (sau pensie de serviciu) mai multe categorii de personal care a avut salariul finanțat din bugetul de stat public, printre care militarii (legea 223/2015), parlamentarii (legea 96/2006), funcționarii publici parlamentari (legea 215/2015), diplomații (legea 216/2015), auditorii din cadrul Curții de Conturi (legea nr. 7/2016), judecătorii și procurorii (legea 303/2004), personalul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor (legea nr. 567/2004) și personalul aeronautic (legea 83/2015). 

Toate aceste categorii de personal au de asemenea salariul stabilit în baza unui coeficient stabilit prin legea nr. 153/2017. Astfel, spre exemplu, senatori și deputați au un coeficient de înmulțire a salariului de bază stabilit la 9,00, în timp ce diplomații au, în funcție de încadrarea lor la misiune un coeficient între 4,62 (pentru un consilier diplomatic) și 6,60 (pentru ambasadorul șef de misiune). 

Pentru parlamentari, potrivit legii care reglementează acordarea pensiilor speciale, cuantumul indemnizației se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată (art. 49). Pensia specială a senatorilor și deputaților este, așadar, strâns legată de salariul pe care îl câștigă aceștia în timpul mandatelor. 

Membrii Corpului Diplomatic, pe de altă parte, pot beneficia, potrivit legii, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentând salariul de bază brut lunar corespunzător încadrării în funcţia de execuţie deţinută în administraţia centrală.

Concluzie

Afirmațiile lui Claudiu Năsui sunt adevărate* parțial adevărate. Premierul are de 11.5 ori salariul minim. În plus, deși fiecare este calculată într-un mod diferit, creșterea pensiilor speciale este legată de creșterea salariului minim brut. Totuși, salariile bugetarilor sunt plafonate, pe tot parcursul anului 2021.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.