Brigitte Clotilde Armand (Primarul Sectorului 1)
„Prin Legea recursului compensatoriu, guvernele lui Dragnea au eliberat din pușcării în ultimele 18 luni peste 14.000 de infractori, printre care tâlhari violenți și violatori. Legea dată de PSD reprezintă un pericol major pentru societate. Nu mai puțin de 700 dintre pușcăriașii eliberați au ajuns înapoi în pușcării în urma săvârșirii unor noi infracțiuni.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Europa
Data verificării: 29.04.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 15 aprilie 2019, Clotilde Armand- candidat la alegerile europarlamentare din partea USR,  a afirmat pe Facebook:

Prin Legea recursului compensatoriu, guvernele lui Dragnea au eliberat din pușcării în ultimele 18 luni peste 14.000 de infractori, printre care tâlhari violenți și violatori. Legea dată de PSD reprezintă un pericol major pentru societate. Nu mai puțin de 700 dintre pușcăriașii eliberați au ajuns înapoi în pușcării în urma săvârșirii unor noi infracțiuni.”

Ce verificăm?

Câte persoane au beneficiat de Legea recursului compensatoriu și câte dintre acestea au revenit în penitenciare în perioada octombrie 2017-aprilie 2019 ( ultimele 18 luni).

Verificare

Am solicitat Administrației Naționale a Penitenciarelor, în baza legii 544/2001 privind accesul la informații de interes public, să ne spună câte persoane au beneficiat de efectele legii recursului compensatoriu și câte dintre aceste persoane au recidivat până în prezent. 

„De la data 19.10.2017 până la data de 12.04.2019, din unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor au fost puse în libertate 16.991 persoane ca urmare a aplicării prevederilor Legii nr. 169/2017 […]”

 

„Menționăm că nu deținem o evidență a persoanelor care au recidivat ci a persoanelor care au revenit în sistemul penitenciar, fiind rearestate și depuse 1001 persoane în unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor.”

De asemenea, în cadrul răspunsului, se menționează că „nu toate persoanele care au revenit în penitenciar, după momentul liberării, au săvârșit fapte de natură penală în perioada postdetenție, parte dintre acestea având pe rol alte cauze penale, în diferite stadii de instrumentare, încă dinaintea punerii în libertate.”

Concluzie

Afirmația lui Clotilde Armand este parțial adevărată. Conform datelor furnizate de Agenția Națională a Penitenciarelor, în ultimele 18 luni, au beneficiat de efectele legii recursului compensatoriu 16.991 persoane. Dintre acestea, 1.001 persoane au revenit în penitenciar, însă nu poate fi stabilit numărul celor care au recidivat prin comiterea de noi infracțiuni postdetenție.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.