Corina Crețu (PRO România)
„Fondurile europene au permis îmbunătățirea legăturilor feroviare dintre Sighișoara și Coșlariu (201 milioane euro)”
Adevărat
Barometru Factual
Europa
Data verificării: 24.05.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 11 Mai 2019, Corina Crețu, comisar european responsabil de Politica regională și candidat la alegerile europarlamentare din din partea PRO România, a scris pe Facebook:

„(…) fondurile europene au permis îmbunătățirea legăturilor feroviare dintre Sighișoara și Coșlariu (201 milioane €)”

Sursa afirmației: Facebook

Ce verificăm?

Dacă tronsonul feroviar dintre Sighișoara și Coșlariu a fost modernizat cu ajutorul fondurilor europene și dacă acestea au fost în valoare de 201 milioane €.

Verificare

Conform Comisiei Europene modernizarea tronsonului Sighișoara – Coșlariu face parte dintr-un proiect mai complex, menit să conecteze granița cu Ungaria (Curtici) cu Marea Neagră (Constanța) prin cale ferată.

Județele direct beneficiare ale acestui tronson sunt Mureș, Sibiu și Alba, calea ferată modernizată însumând 89,5 km și permițând deplasarea trenurilor cu viteze cuprinse între 120-160 km/h.

Proiectul a început la începutul anului 2014 și conform ultimului contract semnat la data de 21.07.2017, lucrările ar trebui să fie finalizate la începutul anului 2020. Mai multe detalii aici.

Tronsonul este divizat în trei secțiuni, cu diferite stadii de finalizare. Lucrările constau din două părți, cea fizică (montarea șinelor și a infrastructurii specifice) și o parte virtuală, mai exact instalarea și verificarea sistem unic european de management al traficului feroviar (ERTMS), astfel existând mai multe companii contractate asociate:

  • Secțiunea Ațel Sighișoara, finalizată în procent de 88%, contractată de Asocierea FCC CONSTRUCCION SA – ALPINE Bau GmbH – SC AZVI SA.
  • Secțiunea Ațel Micăsasa, finalizată în procent de 86,20%, contractată de Asocierea FCC ALPINE AZVI STRACO section Atel – Micasasa
  • Secțiunea Micăsasa – Coșlariu, finalizată 98.90 și ERTMS finalizat în procent de 71%, contractată de Asocierea AKTOR ARCADA.

Conform site-ului fonduri-ue.ro, administrat de guvern, tronsonul Sighișoara – Coşlariu este finanțat cu fonduri europene în valoare de 894,204,757.53 RON, sumă care la cursul valutar de la acel moment (2014) reprezenta aproximativ 201 milioane euro.

Concluzie

Afirmația Corinei Crețu este adevărată, tronsonul respectiv fiind modernizat cu ajutorul fondurilor europene, cu suma menționată de către comisarul european.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.