Corneliu Buicu (PSD)
„De ce bugetul Sănătății a fost mai mic cu 23%, deși se știa de epidemie?”
Trunchiat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 20.05.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: G4Media

Context

În 11 mai 2020, deputatul PSD Corneliu Buicu a avut o intervenție în plenul Camerei Deputaților, întrebându-l pe Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: 

 

De ce bugetul Sănătății a fost mai mic cu 23%, deși se știa de epidemie?

 

Sursa: G4Media

Ce verificăm?

Ce s-a întâmplat cu bugetul ministerului Sănătății în contextul Covid19.

Verificare

Bugetul Ministerului Sănătății a fost aprobat în 6 ianuarie 2020 prin legea bugetului de stat pentru care guvernul și-a asumat răspunderea încă din 23 decembrie 2019.

 

La acel moment Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu avea niciun semnal de alarmă privind Covid19. Primul semnal a venit în 31 decembrie 2019, apoi abia în 9 ianuarie 2020 Centrul Chinez pentru Controlul și  Prevenirea Bolilor a raportat un nou coronavirus. 

 

OMS a declarat oficial pandemie de Covid19 în 11 martie 2020

Deputatul PSD ia în considerare doar fondurile prevăzute inițial pentru Ministerului Sănătății, respectiv 11,48 miliarde de lei anul acesta și 14,89 miliarde de lei, anul trecut. Scăderea, reprezentând 22,8%, ia însă în considerare doar această mică parte din bugetul total alocat Sănătății.

 

În fapt, fondurile aprobate pentru Sănătate au fost de 10,59 miliarde lei din credite de angajament și 9,67 miliarde lei din credite bugetare.  (pag. 28 din documentul lege, cod Sănătate 6601). Dar mai există o secțiune ce privește Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), care intră tot la capitolul Sănătate.  

 

Dacă ne uităm la bugetul aprobat pentru sănătate (fără eventualele alocări suplimentare) situația arată așa, după cum am mai arătat într-o verificare anterioară.

Concluzie

Afirmațiile deputatul PSD Corneliu Buicu sunt trunchiate. La momentul aprobării bugetului de stat și implicit a bugetului Ministerului Sănătății nu se știa de epidemie. Bugetul Sănătății este într-adevăr mai mic, însă nu în procent de 23% cum spune deputatul. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.