Cristian Terheș (PNȚCD, europarlamentar)
„În timp ce "politicile verzi/ecologiste" ale Ursulei von der Leyen au adus UE în actuala criză energetică pe care o resimțim cu toții, Germania demolează o fermă de eoliene pentru a deschide o mină de lignit! În același timp România, sub conducerea Guvernului Ciucă, închide mine și Termocentrala Mintia din supunere slugarnică pentru implementarea cotelor utopice de "decarbonizare" stabilite de Comisia Europeană”.
Trunchiat
Barometru Factual
Schimbari climatice
Data verificării: 28.10.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Speculând criza energetică cu care se confruntă întreaga Europă, după declanșarea invaziei rusești în Ucraina, europarlamentarul român Cristian Terheș se folosește de un eveniment izolat, ca să demonstreze că alte state (în speță Germania) nu respectă țintele de decarbonizare și energie verde, stabilite la nivelul Uniunii Europene. Politicianul aduce în discuție demolarea unei ferme de eoliene (energie verde), pentru a face loc unei exploatări miniere de lignit (energie din combustibili fosili, poluantă).

Ce verificăm?

În ce condiții va fi demolată ferma de eoliene pentru a face loc minei de lignit și care este politica pentru climă a Germaniei.

Verificare

Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk AG (RWE), una dintre cele mai mari companii energetice ale Germaniei, a solicitat ”tratament special” din partea autorităților, în ceea ce privește zona de exploatare minieră a lignitului din Rhenish. Compania a solicitat extinderea exploatărilor, pentru a putea furniza energia necesară în landul North Rhine-Westphalia. A primit acceptul autorităților regionale în martie 2021, așadar cu un an înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia și, deci, de declanșarea crizei energetice. Draftul documentației fusese, însă, finalizat încă din toamna anului 2020. Noua legislație (regională) a fost necesară, se arată în motivație, pentru ”securitatea energetică a zonei”.

În practică, este vorba despre demolarea unei ferme eoliene, strămutarea a cinci sate și extinderea exploatației de lignit. Inițial, compania ar fi urmat să defrișeze și o pădure din apropiere, dar organizațiile pentru protecția mediului au reușit să împiedice acest lucru. 

De fapt, protestele de mediu care au avut loc de mai multe ori în Germania, privind această situație, nici măcar nu se leagă foarte mult de demolarea eolienelor. Activiștii au atras atenția mai ales asupra faptului că lignitul este un fosil poluant, că vor fi afectate fauna și flora în zona minieră și că oamenii sunt nevoiți să își părăsească locuințele, pentru a face loc utilajelor miniere.

31 octombrie 2021, Renania de Nord-Westfalia, Lützerath: Greenpeace demonstrează împotriva minei de lignit Garzweiler în fața unei ferme din Lützerath, cu un banner roșu și o „linie de foc”. Lützerath urmează să fie demolat pentru minerit deschis / Foto: Bernd Lauter/Greenpeace Germania/dpa

Așadar, extinderea minieră a fost stabilită cu mult înainte de actuala criză energetică și nu a fost o decizie a actualului guvern german, așa cum sugerează Cristian Terheș.

Demolarea fermei de eoliene este, de fapt, mai mult o speculație simbolică (energie fosilă vs. energie verde). Turbinele din zonă au fost instalate acum 21 de ani și deja erau depășite tehnologic. În acest timp, turbinele au funcționat deja în jur de 120.000 de ore, ceea ce echivalează cu 4.000-6.000 de ore, în cazul unei mașini. 

Potrivit Administrației pentru Energie din Statele Unite (EIA), durata de viață a unei turbine eoliene este de maxim 25 de ani, dacă este întreținută corespunzător. Mai mult, legislația din Germania nu mai oferă subvenții plantațiilor de eoliene mai vechi de 20 de ani. În plus, reprezentanții RWE au arătat că instalarea eolienelor, în 2001, a fost făcută cu specificația că, după finalizarea ciclului de viață a turbinelor, acestea vor fi demolate, pentru a putea permite extragerea lignitului din zonă – așa cum arată The Guardian, într-un articol pe care însuși europarlamentarul român îl postează în comentariile mesajului său de pe Facebook.

În ceea ce privește energia verde, Germania este una dintre țările cu cele mai drastice legislații în acest sens, la nivel mondial.

De fapt, ziarul german Der Spiegel chiar a denumit acțiunea de strămutare a caselor din zona de minerit drept ”un ultim sacrificiu”. Jurnaliștii s-au referit la faptul că aceasta este o ultimă concesie pe care statul german o face în privința pasajului către energia regenerabilă. Politica de protejare a climei pe care Germania o are face parte dintr-un program legislativ (Klimaschutzgesetz) aprobat în 2019 și care prevede ținte clare de eliminare a combustibililor fosili până în 2030.  

Scopul Actului, se arată în document, ”este de a oferi protecție împotriva efectelor schimbărilor climatice la nivel mondial, asigurând atingerea obiectivelor naționale privind clima și respectarea obiectivelor europene. Se va lua în considerare impactul ecologic, social și economic. Baza Actului este obligația conform Acordului de la Paris, conform Convenției-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice, de a limita creșterea temperaturii medii globale la mult sub două grade Celsius și, dacă este posibil, la 1,5 grade Celsius, peste nivelul preindustrial pentru a minimiza efectele schimbărilor climatice la nivel mondial”.

Așadar, contrar afirmațiilor lui Cristian Terheș, Germania își asumă legislativ obiectivele europene pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice.

De altfel, Germania prevede protejarea climei chiar în Constituție, iar articolul 20a stă la baza tuturor legislațiilor de mediu din statul tedesc. Pe baza acestuia, Curtea Constituțională a amendat Actul Klimaschutzgesetz, pe care l-a considerat insuficient, obligând autoritățile de stat să prevadă ținte și mai clare pentru protejarea climei. Judecătorii au stabilit că, în temeiul Constituției, povara schimbărilor climatice nu poate fi trecută pe generațiile următoare și e nevoie de ”echitate intergenerațională”. În urma deciziei, statul german și-a corectat țintele, iar acestea prevăd neutralitate climatică până în 2045.

Mai mult decât atât, statul german și companiile din energie au semnat un acord pentru reducerea emisiilor până în 2030.

Chiar compania RWE a anunțat că a semnat un acord pentru eliminarea exploatărilor de cărbune până în 2030:

Guvernul Germaniei și-a reafirmat determinarea de a respecta țintele climatice, așa cum sunt ele deja prevăzute, inclusiv în iunie 2022, la patru luni după începerea războiului din Ucraina. Din nou, contrar afirmațiilor europarlamentarului român, Germania nu abandonează țintele de reducere a emisiilor de carbon, în pofida crizei energetice cauzate de Rusia.

Concluzie

Mesajul lui Cristian Terheș scoate din context un eveniment real, încercând să manipuleze opinia publică. Europarlamentarul încearcă să sugereze că, spre deosebire de România, Germania renunță la protejarea climei, în favoarea securității energetice, fie ea și cu combustibili fosili. Acest lucru este fals – evenimentul relatat de politicianul român este izolat, iar Germania își menține țintele de reducere a emisiilor de carbon. Considerăm afirmațiile drept trunchiate.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.