Cristina Prună (USR, deputat)
„În timp ce pensia medie a unui român este în jur de 1300 de lei pe lună după 35 de ani de muncă, foștii deputați și senatori primesc pensii speciale în medie de aproape 6000 lei/lună.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Social
Data verificării: 26.06.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Deputatul USR Cristina Prună a scris în 26 mai 2020 pe Facebook că:

„În timp ce pensia medie a unui român este în jur de 1300 de lei pe lună după 35 de ani de muncă, foștii deputați și senatori primesc pensii speciale în medie de aproape 6000 lei/lună.”

Ce verificăm?

Cât este pensia medie în România și cât este pensia specială medie a unui fost parlamentar.

Verificare

Update: Inițial, dintr-o eroare, am luat în calcul pensiile funcționarilor publici parlamentari și nu pensiile parlamentarilor. Mai jos este verificarea corectă. 

Conform răspunsurilor oficiale primite de la Senat și Camera Deputaților, 772 de foști parlamentari beneficiau de indemnizații pentru limită de vârstă, în cuantum total de 4.229.255  lei brut, la sfârșitul lunii aprilie 2020

Un calcul simplu arată că media indemnizației pentru limită de vârstă este de: 5478 lei  brut

SENATUL avea în plată, în aprilie, 227 de indemnizații pentru limită de vârstă în cuantum total de 1.314.266 lei brut, conform unui răspuns oficial. 

CAMERA DEPUTAȚILOR avea în plată 545 de indemnizații în cuantum total de 2.914.989 lei. 

Pensiile speciale ale deputaților și senatorilor sunt reglementate prin Legea nr. 96 din 21 aprilie 2006. Se numesc indemnizații pentru limită de vârstă și “se acordă în limita a 3 mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul net al indemnizației pentru limită de vârstă nu poate fi mai mare decât venitul net corespunzător unei indemnizații brute lunare a unui deputat sau senator aflat în exercițiul mandatului.”

Datele statistice de la finalul lunii mai 2020 publicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) arată că pensia medie de asigurări sociale de stat este de 1.379 lei. 

Concluzie

Afirmațiile Cristinei Prună sunt parțial adevărate. Este adevărat că există o diferență mare între pensia normală și pensia medie obținută de un parlamentar, însă cifrele menționate de  Cristina Prună sunt eronate.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.