Attila-Zoltán Cseke (UDMR, ministrul Dezvoltării)
„A fost o creștere continuă (n.r. - a numărului de vaccinați cu prima doză) timp de șase zile. După votul din Parlament de miercuri seara, am avut o descreștere destul de abruptă. Joi am avut 90.000, vineri 82.000 și astăzi (marți, 2 noiembrie – n.red.) suntem la 46 de mii. Acestea sunt faptele, poate exista o relaționare între aceste două valuri de creștere și descreștere”.
Adevărat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 15.11.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Hotnews.ro

Context

În 3 noiembrie 2021, Cseke Attila, ministrul Sănătății, a explicat scăderea numărului persoanelor care se vaccinează cu prima doză, legând acest fenomen de respingerea în Parlament a legii certificatului verde:

Și am ajuns marți și miercuri (26-27 octombrie – n.red.) la 111.000 vaccinați pe prima doză (în 24 de ore – n.red.). A fost o creștere continuă timp de șase zile. După votul din Parlament de miercuri seara, am avut o descreștere destul de abruptă. Joi am avut 90.000, vineri 82.000 și astăzi (marți, 2 noiembrie – n.red.) suntem la 46 de mii. Acestea sunt faptele, poate exista o relaționare între aceste două valuri de creștere și descreștere”.

Ce verificăm?

Ce cuprindea legea respinsă în Parlament și numărul de vaccinați înaintea și după supunerea acesteia la vot.

Verificare

Proiectul de lege privind certificatul verde covid, prezentat în Senat în 14 octombrie 2021, presupune că personalul unităților sanitare, atât publice, cât și private, pentru a-și putea desfășura activitatea, este obligat să prezinte green-pass-ul care să ateste vaccinarea cu schemă completă, trecerea prin boală sau rezultatul unui test negativ.

În 27 octombrie, proiectul de lege a fost respins de Senat cu 67 de voturi pentru, 60 de voturi împotrivă și 2 abțineri. Pentru aprobarea legii, erau necesare 69 de voturi.

În această perioadă, numărul vaccinărilor a avut următoarea evoluție:

Se poate observa un apogeu al numărului de persoane vaccinate cu prima doză în perioada imediat următoare intrării în vigoare a noilor restricții menite să combată răspândirea infecției cu COVID-19 (25 octombrie 2021) și o descreștere accentuată, după ce proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde a fost respinsă de Senat.

Concluzie

Afirmația este adevărată.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.