Attila-Zoltán Cseke (UDMR, ministrul Dezvoltării)
„Avem 386 de creşe în toată ţara, ceea ce înseamnă o medie mai mică de 10 pe judeţ, iar la nivel european suntem pe ultimul loc, iar pe penultimul loc e Bulgaria, iar diferenţa e de 7%, adică chiar e o diferenţă.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Social
Data verificării: 27.02.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: News.ro

Context

Attila Cseke – ministrul Dezvoltării – a declarat pe 15 februarie 2021:

„Avem 386 de creşe în toată ţara, ceea ce înseamnă o medie mai mică de 10 pe judeţ, iar la nivel european suntem pe ultimul loc, iar pe penultimul loc e Bulgaria, iar diferenţa e de 7%, adică chiar e o diferenţă.”

Ce verificăm?

Numărul creșelor din România și pe ce loc suntem la nivel european.

Verificare

Ministerul Educației ne-a explicat că nu deține date privind numărul de creșe, dar că, atunci când au nevoie, le solicită Institutului Național de Statistică (INS).

INS ne-a transmis că în 2020 aveam 369 de crește împărțite astfel:

  • 28 de unități independente
  • 341 de secții în cadrul grupurilor școlare

Notă: Datele din coloana „Secţii din cadrul grupurilor şcolare” se referă la creşele aflate în subordinea consiliilor locale comunale/orășenești/municipale, direcţiilor de asistenţă socială şi sănătate, serviciului public de asistenţă medicală şi administrare a creşelor, cât şi la creşele care funcţionează împreună cu alte niveluri de învăţământ (grădiniţă, primar şi gimnazial, liceal, etc.). Unitate independentă poate fi orice tip de creşă care are personalitate juridică; este înregistrat Codul Unic de Identificare / codul fiscal CUI; este tipul de creşă cu numărul cel mai mare de copii înscrişi; are personal didactic propriu (cu norma de bază în unitatea şcolară); dispune de bază materială proprie.

Asta înseamnă că avem o medie de 8,78 de creșe raportată la cele 41 de județe plus Municipiul București.

Eurostat  ne-a comunicat că nu există astfel de date la nivel european:

„Din păcate, nu avem date despre numărul creșelor. Din sondajul EU-SILC, avem date despre îngrijirea formală a copilului pe durată și pe grupe de vârstă, adică numărul mediu de ore pe parcursul unei săptămâni obișnuite pe care copilul le petrece în patru tipuri de îngrijire și educație pentru copii: educație preșcolară, la școala obligatorie, îngrijirea copiilor la servicii bazate pe centru în afara orelor de școală (înainte/după) și îngrijirea copiilor la centrul de zi.”

În ceea ce privește procentul de copii cu vârsta sub 3 ani aflați în centrele formale de îngrijire, datele Eurostat pentru 2019 arată că media UE a fost de aproximativ 35%, în timp ce în România a fost de 14%.

Nu este totuși cel mai mic procent.

Cehia, Slovacia și Polonia se situează mai jos în clasamentul privind copiii cu vârsta între 0 și 3 ani. Acest indicator se bazează însă pe sondajele EU-SILC (statistici privind venitul și condițiile de viață) și este influențat în mare măsură de acordurile de concediu parental, care sunt diferite în statele membre.

Concluzie

Afirmațiile lui Attila Cseke sunt parțial adevărate. Datele arată că în România sunt puține creșe (369 de creșe în 2020) ceea ce Cseke reușește să transmită chiar dacă cifrele sunt mai mici, dar la nivel european nu există astfel de statistici comparative.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.