Dacian Cioloș (PLUS)
Ce a apărut pe burtieră a fost că Cioloș vinde portul Constanța. În primul rând, n-a fost vorba de Cioloș, a fost vorba de Costescu. Și nu a fost vorba de a vinde portul Constanța, ci de a privatiza un pachet minoritar de acțiuni, care înseamnă că proprietarul nu se schimbă.
Adevărat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 08.12.2016
www.factual.ro
Sursa afirmației: Antena 3

Context

Invitat la emisiunea Sinteza zilei, de la Antena 3, de pe data de 6 decembrie 2016, Prim-ministrul Dacian Cioloș a dorit să facă câteva completări cu privire la afirmațiile apărute pe acest post de televiziune, conform cărora “Cioloș vinde portul Constanța”:

 

Ce a apărut pe burtieră a fost că Cioloș vinde portul Constanța. În primul rând, n-a fost vorba de Cioloș, a fost vorba de Costescu. Și nu a fost vorba de a vinde portul Constanța, ci de a privatiza un pachet minoritar de acțiuni, care înseamnă că proprietarul nu se schimbă.

 

Ce verificăm?

Dacă Guvernul a intenționat să vândă portul Constanța sau să vândă, prin listare la bursă, un pachet minoritar din acțiunile statului la această companie.

Verificare

Pe data de 08.09.2016, Guvernul condus de Dacian Cioloș a aprobat un Memorandumul cu titlul Necesitatea valorificării unor pachete de acțiuni deținute de stat la societăți.

În acest memorandum, la punctul 2 se arată că Ministerul Transporturilor propune ca la compania naționala Portul Constanța, statul să facă o majorare de capital prin emisiune de noi acțiuni, reprezentând 20-25% din capitalul social al companiei și aceste acțiuni să fie tranzacționate la Bursa de Valori București.

 

Conform legii 31/1990 privind societățile comerciale (art. 111-115) orice decizii privind compania (majorarea capitalului, fuziunea, diviziunea, vânzarea, schimbarea obiectului de activitate, aprobarea situațiilor financiare sau numirea consiliului de administrație) se poate face doar în cadrul adunărilor generale ordinare sau extraordinare și cu acordul majorității acționarilor prezenți. Atât timp cât statul român deține un pachet majoritar de minim 51%, nicio decizie privind compania nu poate fi luată fără acordul acestuia.

 

Precizăm că și fostul prim-ministru, Victor Ponta, a susținut listarea companiilor de stat, dar tot a unor pachete minoritate de acțiuni, ca și în cazul de față.

De asemenea, și Partidul Social Democrat, prin programul de guvernare, susține că dorește să listeze toate companiile de stat, tot cu pachete minoritare.  

Partidul National Liberal, în programul de guvernare publicat în mai 2016, își exprima de asemenea intenția de a continua listarea companiilor de stat. (pag.95)

 

Concluzie

Afirmația lui Dacian Cioloș este adevarată. Guvernul a intenționat să listeze un pachet minoritar la bursă, nu să vândă pachetul majoritar.

*subiectul privatizării companiilor de stat de către Guvernul Cioloș a mai fost abordat și în acest material

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.