Dan Vîlceanu (PNL, ministrul Finanțelor)
„Inflația nu este la nivel record și nici nu e 5%, 5% e o estimare a Băncii Naționale".
Trunchiat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 01.09.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: B1TV

Context

În 19 august 2021, Dan Vîlceanu, noul ministru al Finanțelor, a declarat: Inflația nu este la nivel record și nici nu e 5%, 5% e o estimare a Băncii Naționale. Să știți că nu există o creștere economică, în lume nu s-a inventat, fără să aibă și un puseu inflaționist”.

Ce verificăm?

Dacă inflația din România este 5% și dacă cifra reprezintă un record, în ultimii ani.

Verificare

Potrivit comunicatului de presă al Institutul Național de Statistică (INS) din 11 august 2021, rata inflaţiei în luna iulie 2021 este 5,0%. Aceasta a crescut de la 3,9% în iunie 2021 la 5% în iulie 2021.

Astfel informațiile publicate de INS confirmă estimările Băncii Naționale a României (BNR) care prognozează o rată a inflației de 5,6% până la finalul anului 2021, cu 3,1% peste ținta de 2,5%. Această creștere a inflației, conform estimărilor BNR, este determinată de creșterea prețurilor la produse și servicii, a preţurilor LFO (termenul vine de la legume, fructe, ouă, dar definește prețurile volatile ale alimentelor, respectiv acele alimente care cunosc foarte des variații de cost) și a tarifelor la energie și gaze naturale.

Rata inflației este similară cu cea atinsă în timpul guvernării PSD și pe care însuși premierul Florin Cîțu o critica, în luna noiembrie. Atunci, prim-ministrul afirma: „Rata inflației a crescut de la 0% (da asta era rata inflației când a acaparat România gașca lui Dragnea) la 5.41%. A fost cea mai mare rată a inflației din UE aproape 3 ani la rând”. Factual a analizat afirmația, la vremea respectivă.

Inflația nu este, însă, la nivel record. Potrivit informațiilor furnizate de INS, din 2007 (anul aderării la Uniunea Europeană) și până în prezent, rata inflației a suferit creșteri mai mari în 2008 (7,9%), 2010 (6,1%) și 2011 (5,8%).

Fenomenul inflaționist suferă însă modificări, iar ratele efective luate în calcul sunt cele de la finalul anului. Până atunci, prognozele trimestriale sau semestriale indică doar tendințele.

Concluzie

Afirmația lui Dan Vîlceanu este trunchiată. Informațiile furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) confirmă pentru luna iulie 2021 o inflație de 5%. Este adevărat, însă, că cifra nu reprezintă un record și că, până la finalul anului, rata poate să sufere modificări.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.