Daniel Barbu (ALDE)
În prezent, pe medie desigur, pentru că nu toate spitalele bucureștene sunt egale ca număr de paturi și complexitate a actelor medicale pe care le pun în operă, dar în medie fiecare spital primește circa 2 milioane de euro pe an, din care 60% de la primărie și 40% din sistemul național de sănătate.
Fals
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 24.05.2016
www.factual.ro

Context

Luni, 23 mai 2016, la Antena 3, a avut loc o dezbatere electorală pentru Primăria Municipiului București între candidații Gabriela Firea, Cătălin Predoiu, Nicușor Dan și Daniel Barbu. Afirmația pe care o analizăm în acest fact-check aparține lui Daniel Barbu, care face referire la starea sistemului medical, în special în București (min 28):

Ce verificăm?

Verificăm care este alocarea bugetară medie pe spitalele aflate în subordinea primăriei.

Verificare

Ne-am uitat pe cel mai recent buget al Primăriei Municipiului București (centralizarea bugetelor spitalelor aflate în subordinea PMB este disponibilă aici). Am descoperit că, în medie, spitalele din București au o finanțare de aproximativ 11 milioane de euro (bugetul total pentru cele 19 spitale este de 1,006,778,000 lei).

De asemenea, finanțarea de la bugetul local pentru spitale este de sub 15% din totalul bugetelor acestora, față de procentul de 60% avansat de Daniel Barbu.

 

Concluzie

Afirmația lui Daniel Barbu este falsă. Cifrele oferite de acesta cu privire la finanțarea spitalelor nu sunt susținute de datele oficiale.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.