Daniel-Cătălin Zamfir (PSD, senator)
„Noi plătim energia electrică de trei ori mai mult decât plătește Spania”
Trunchiat
Barometru Factual
Energie
Data verificării: 23.08.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi24, min. 06.20

Context

Senatorul PSD Daniel Zamfir a fost invitat într-un jurnal televizat și a răspuns unor declarații făcute de colegul său de coaliție, Alexandru Muraru, liderul filialei Iași a PNL. Acesta își afirmase părerea că premierul nu ar trebui schimbat în 2023, așa cum prevede protocolul coaliției de la guvernare. În replică, Zamfir a spus că chestiunea nu este luată în calcul, pentru că sunt alte probleme de rezolvat:

Noi suntem preocupați de cu totul și cu totul altceva decât să rezolvăm noi problema din organizația Iași. Nu. Problemele majore pe care le are această coaliție, acum, imediat, la începutul lui septembrie – și Parlamentul – va fi, în mod concret, să rezolvăm chestiunea cu prețul energiei electrice, pentru că mecanismul ăsta de compensare pe care l-a propus ministrul Energiei nu poate face față creșterii prețurilor. Și noi am insistat pe reglementarea prețului energiei, pe care o vedem ca singura soluție pentru a opri creșterea asta necontrolabilă a prețurilor energiei și a inflației – pentru că trebuie să știți că cam 80% din inflația de astăzi se datorează creșterii prețului la energia electrică. Noi suntem cei care plătim energia electrică, doamna Ciurlea, de trei ori mai mult decât îl plătește Spania”, a declarat senatorul PSD, Daniel Zamfir, într-o intervenție la Digi24.ro.

Ce verificăm?

Prețul energiei electrice în România și în Spania.

Verificare

Vom analiza situația din cele două țări separat, având în vedere că regulile aplicate pieței energetice diferă.

ROMÂNIA

România a aderat la politicile de liberalizare a pieței energetice încă din anii ‘90, odată cu începerea tratativelor de aderare la Uniunea Europeană. Factual.ro a făcut istoria acestui proces, într-o verificare anterioară, disponibilă aici.

În momentul de față, piața energiei se consideră, legal, complet liberalizată, așa cum o arată și Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei:

Totuși, reglementări ulterioare au impus diverse plafonări ale prețului. În acest moment, este în vigoare OUG 17/2022 (aprobată în luna martie), care limitează prețul energiei electrice la consumatorul final până în 31 martie 2023. Potrivit actului normativ, furnizorii nu pot percepe mai mult de:

  • 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este mai mic sau egal cu 100 kWh
  • 0,8 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 100 kWh şi 300 kWh inclusiv
  • 1 leu/kWh, în cazul clienţilor noncasnici

Consumul superior acestor parametri se taxează conform pieței libere. ANRE oferă un comparator al ofertelor disponibile. Astfel, în 10 august 2022, ofertele se încadrează între 0,69 lei/kWh și 12,05 lei/kWh.

*Screenshot cu primele 9 oferte, din 89 disponibile

Cel mai mare furnizor de energie electrică din România, Electrica Furnizare SA, oferă un preț de aproximativ 1,70 lei/kWh, în funcție de zonă și tensiunea furnizată. 

În euro, prețurile se convertesc astfel: 0,13 euro/kWh plafon pentru consum de până la 100 kWh, 0,16 euro pentru un consum de până la 300 kWh și aproximativ 0,34 euro pentru consumul mai mare de 300 kWh.

SPANIA

Și în Spania se aplică două tipuri de tarife – cel al pieței regulate și cel al pieței libere. Organizația consumatorilor din Spania (OCU) le explică:

Tariful reglementat de Guvern se numește PVPC (Preț Voluntar pentru Micii Consumatori). Prețul voluntar pentru Micul Consumator, sau PVPC, se modifică în fiecare zi și în fiecare oră, în funcţie de ceea ce dictează piaţa angro de energie electrică. Prețul energiei electrice variază în funcție de sezonul anului (mai scump iarna, mai ieftin primăvara), dar sunt și perioade cu tendință ascendentă (cum ar fi în cursul anului 2018), în timp ce în alte perioade tinde spre scăzut (2016).

În plus, întrucât prețul energiei electrice la acel moment specific se aplică fiecărui consum, fiecare consumator, în funcție de momentul în care consumă mai mult sau mai puțin, va avea propriul preț personalizat. Toate aceste fluctuații înseamnă că, pentru tariful PVPC, este foarte greu de stabilit anterior prețul care urmează a fi plătit pentru electricitate.

Tariful le este destinat categoriilor vulnerabile, care beneficiază de bonuri sociale și care nu au o tensiune de furnizare mai mare de 10 kWh.

Pe piața liberalizată există multe tarife la energie. Acestea sunt fixe, stabilite prin contract direct cu furnizorul, așa cum se întâmplă și în România. Consumatorii pot migra de la un furnizor la altul, în funcție de ofertele disponibile în piață.

Business Insider a analizat ofertele de preț din Spania pe anul 2022. Potrivit analizei, ofertele pentru prețul indexat se situează între 0,15 și 0,23 euro/kWh. Pe piața liberă, ofertele de preț fix sunt între 0,19 și 0,26 euro/kWh. Prețurile variabile în funcție de intervalul orar pot ajunge și până la un maxim de 0,32 euro/kWh.

Analiza BI a fost realizată în luna iunie. Cel mai mare comparator de tarife din Spania ne arată, însă, că prețurile sunt în creștere. La data consultării acestuia de către factual.ro (10.08.2022), tariful orar maxim a ajuns chiar și la 0,42 euro kW/h:

COMPARAȚIE

În acest moment, în România, prețul reglementat (echivalent în euro) este de 0,13 euro/kWh plafon pentru consum de până la 100 kWh, 0,16 euro pentru un consum de până la 300 kWh. Deși nu se supun acelorași tipuri de plafonări, putem considera prețul indexat din  Spania drept termen de comparație. Astfel, prețul indexat este între 0,15 și 0,23 euro/kWh, dar este în creștere și poate ajunge și la 0,42 euro/kWh (fluctuează inclusiv în funcție de oră).

Pe piața liberă (tot ce trece de un consum de 300 kWh) se taxează, în România, cu aproximativ 0,34 euro/kWh. În Spania, ofertele de preț fix sunt între 0,19 și 0,26 euro/kWh.

 

Concluzie

Afirmația lui Daniel Zamfir este trunchiată. Prețul energiei electrice, în România, nu este de trei ori mai mare decât în Spania, orice categorie de consumatori și orice oferte am lua în considerare. Putem să observăm totuși o diferență de preț în favoarea Spaniei, pe piața liberă, dar deocamdată, aceasta afectează foarte puțin consumatorul din România, care se încadrează, majoritar, în oferta de preț plafonată până în martie 2023.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.