Denisa Neagu (USR, deputat)
„Doar 9 deputați, printre care și cei de la USR, au votat împotriva suprataxării contractelor part-time.
Restul membrilor Comisiei de Buget au decis că românii trebuie să plătească taxe ca și cum muncesc 8 ore pe zi, chiar dacă au contracte part-time.
Motivația că această măsură va combate munca la negru este falsă! Combaterea acestui fenomen trebuie făcută de instituțiile de control ale statutului care trebuie să-și facă treaba, nu prin taxarea excesivă a celor care muncesc cinstit“.
Adevărat
Barometru Factual
Munca
Data verificării: 06.12.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Deputatul USR Denisa Neagu a scris pe pe Facebook în data de 15 noiembrie 2022:

Doar 9 deputați, printre care și cei de la USR, au votat împotriva suprataxării contractelor part-time.

Restul membrilor Comisiei de Buget au decis că românii trebuie să plătească taxe ca și cum muncesc 8 ore pe zi, chiar dacă au contracte part-time.

Motivația că această măsură va combate munca la negru este falsă! Combaterea acestui fenomen trebuie făcută de instituțiile de control ale statutului care trebuie să-și facă treaba, nu prin taxarea excesivă a celor care muncesc cinstit.

Ce verificăm?

Care a fost numărul de voturi exprimate în cadrul ședinței Comisiei pentru buget-finanțe din data de 15 noiembrie 2022 pentru abrogarea articolului legislativ din OUG 16/2022 care prevede supraimpozitarea contractelor part-time cel puțin a nivelul salariului minim brut pe țară, de 2.550 de lei. De asemenea, analizăm dacă supraimpozitarea contractelor part-time combate munca la negru.

Verificare

Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din cadrul Camerei Deputaților s-a întrunit în 15 noiembrie 2022, pentru a emite avizul privitor la proiectul legislativ PL-x nr. 628/2022 (Proiect de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale). 

Comisia este formată din 31 de parlamentari, iar dintre ei, au fost prezenți 25 de membri. Dintre aceștia, doar nouă membri, printre care și reprezentanți USR, au votat (min. 3:16:38 ) pentru abrogarea textului de lege (Nr. crt. 159) care prevede supraimpozitarea contractelor part-time. Nu a fost exprimat niciun vot pentru menținerea prevederilor și 19 membri din cadrul comisiei s-au abținut.

Din discuțiile purtate între membrii comisiei se desprinde ideea generală că măsura supraimpozitării contractelor part-time a fost adoptată pentru combaterea muncii la negru și pentru a aduce mai mulți bani la bugetul de stat. 

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, pentru Factual.ro, la începutul lunii august existau aproape un milion de contracte de muncă part-time.

Potrivit discuțiilor (min.02:54:00) din comise, în perioada 1 iulie 2022 – 1 septembrie 2022, au fost închise 187.000 de contracte de muncă part-time. Dintre acestea, 110.000 contracte au fost transformate în contracte full-time. 

Conform Adelinei Dabu, reprezentantul Confederației Patronale Concordia, care a luat cuvântul în ședință, în perioada 31 iulie 2022 – 30 septembrie 2022 în industria prelucrătoare au fost închise 6.000 contracte part-time dintre care au apărut 565 contracte full-time. 

În comerțul cu ridicata au fost închise 19.200 contracte part-time dintre care au fost încheiate 3.650 contracte full-time.

Restul contractelor de muncă part-time au intrat în categoria ”muncă la negru”, care nu aduce niciun venit la bugetul de stat.

Potrivit Inspecției Muncii, în luna septembrie au fost depistate 1.551 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată în luna septembrie şi au fost aplicate amenzi în valoare de peste 10 milioane de lei.

Concluzie

Declarațiile Denisei Deagu sunt adevărate. Din cadrul Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci doar 9 membri au votat pentru abrogarea prevederilor conform cărora contractele part-time sunt supraimpozitate. Această modalitate de impunere fiscală pentru angajatori încurajează munca la negru și evaziunea. Niciun stat din Uniunea Europeană nu impozitează veniturile provenite de pe urma muncii part-time la nivelul de cel puțin al unui salariu minim brut. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.