Anda Diana Buzoianu (USR-PLUS)
„Problema României nu este doar că suntem printre ultimii din Uniunea Europeană la digitalizare, ci este mai ales că prăpastia dintre noi și alte țări se adâncește”.
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Social
Data verificării: 21.07.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

La începutul lunii iulie, comisiile pentru educație și TIC (Tehnologia Informației și Comunicațiilor) din Parlament au efectuat o vizită în Estonia, în scopul unor dialoguri referitor la digitalizarea administrației și a educației. În acest context, în 7 iulie, deputata Diana Buzoianu a afirmat: 

Problema României nu este doar că suntem printre ultimii din Uniunea Europeană la digitalizare, ci este mai ales că prăpastia dintre noi și alte țări se adâncește”.

Ce verificăm?

Pe ce loc se clasează România în Uniunea Europeană (UE) la digitalizare și dacă locul acesteia a scăzut, comparativ cu anii trecuți.

Verificare

Digitalizarea constă în transformarea datelor de pe suport fizic, pe suport digital, astfel încât să poată fi citite și procesate de un program informatic. 

La noi, responsabilă pentru acest proces este Autoritatea pentru Digitalizarea României, ce are ca scop coordonarea și implementarea strategiilor și a politicilor publice în domeniul transformării digitale și societății informaționale. 

La nivelul UE, progresul și performanța digitală se calculează prin intermediul Indicelui Digital pentru Economie și Societate – DESI (The Digital Economy and Society Index), care are la bază cinci componente: conectivitatea, capitalul uman, utilizarea internetului, integrarea tehnologiei digitale și serviciile publice digitale.

Conform celor mai recente date furnizate de Comisia Europeană, România se situează pe antepenultimul loc din UE, urmată doar de Grecia și Bulgaria. 

La capitolul servicii publice digitale, țara noastră a ocupat ultimul loc, cu un scor de aproape 50%, spre deosebire de restul statelor europene, care au depășit acest prag. Media digitalizării serviciilor publice de pe continent a avut o medie de aproximativ 72%.

Rapoartele DESI din anii anteriori arată o creștere a digitalizării în România (de la 33 în 2017, la 40 în 2020), în vreme ce alte state, care în trecut ocupau poziții mai bune, au ajuns să se claseze în urma țării noastre; exemple în acest sens sunt constituite tot de Grecia și Bulgaria. 

Făcând o analiză comparativă cu primele trei state clasate, cât și cu ultimele trei (în 2017), se observă că România a evoluat cel mai mult, în intervalul 2017-2020. 

Țară Scor 2017Scor 2020Diferență de scor
Danemarca7169.1-1.9
Finlanda6872.3+4.3
Suedia6769.7+2.7
Italia4243.6+1.6
Grecia3837.3-0.7
Bulgaria3736.4-0.6
România 3340 +7 

Concluzie

Afirmația Dianei Buzoianu este parțial adevărată. România este, într-adevăr, printre ultimele țări din Europa, în ceea ce ține de digitalizare, dar diferențele dintre țara noastră și alte state nu s-au modificat considerabil.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.