Dominic Samuel Fritz (USR, primar Timișoara)
„E.On ne-a notificat cu cinci zile înainte, deși în acest an, de când am preluat eu mandatul, nu am făcut niciun leu de datorie și am plătit 10 milioane de lei din datorii istorice”.
Adevărat
Barometru Factual
Finante
Data verificării: 29.10.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: DIGI24

Context

Dominic Fritz, primarul orașului Timișoara, a spus, pe 27 octombrie 2021, că o parte din responsabilitatea pentru criza apei calde și căldurii din oraș este și a guvernului și a explicat că: 

„E.On ne-a notificat cu cinci zile înainte, deși în acest an, de când am preluat eu mandatul, nu am făcut niciun leu de datorie și am plătit 10 milioane de lei din datorii istorice”.

Ce verificăm?

Ce datorii a plătit primăria Timișoara anul acesta și ce s-a întâmplat în anii trecuți.

Verificare

Primăria Timișoarei a plătit, în primele nouă luni din anul acesta, peste 100 de milioane de lei pentru energia termică. Suma reiese din execuțiile bugetare ale primăriei, care pot fi găsite pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice

Mai jos găsiți plățile efectuate de Primăria Timișoara la capitolul „energie termică” între 2016 și 2021. În anul 2018 a fost înregistrată cea mai mare plată făcută de municipiu la acest capitol, iar 2021 e al doilea an în acest top. 

În bugetul pe anul 2021 al Primăriei Timișoara au fost alocate 99 de milioane de lei pentru plata energiei termice. 

Asta înseamnă că orașul a plătit 10.868.180 de lei în plus față de suma alocată din buget, pentru energia termică. 

La sfârșitul lui 2020, când Dominic Fritz, candidatul USR la funcţia de primar al Timişoarei a  câștigat alegerile locale, datoriile totale treceau de 300 de milioane lei, unul din marii creditori fiind E.ON, cu peste 70 de milioane de lei datorii istorice, acumulate în perioada 2013-2016

E.ON a sistat, pe 26 octombrie, furnizarea de gaze naturale către Colterm SA Timișoara, compania locală de termoficare, din cauza datoriilor. Tot atunci, instanța a deschis procedura de insolvență pentru Colterm.

Compania E.ON a explicat că „în ultimele luni, furnizarea gazelor naturale către Colterm s-a realizat pe baza unor contracte pe perioade foarte scurte de timp, cu plata în avans, condiţii care nu au fost respectate de cele mai multe ori. Însă „datoriile curente ale Colterm SA au continuat să crească, ajungând la o valoare curentă de peste 12 milioane de lei, majorând la circa 76 de milioane de lei datoriile totale acumulate în ultimii ani”.  

Concluzie

Afirmația lui Dominic Fritz este adevărată. Primăria Timișoarei a plătit peste 109 milioane pentru energia termică, cu 10 milioane de lei în plus față de bugetul alocat. Trebuie menționat că datoriile Colterm sunt mai vechi, iar Dominic Fritz știa acest lucru, la preluarea mandatului.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.