Dragoș Benea (PSD)
„PSD este singurul partid care va trimite europarlamentari din Moldova, restul partidelor nu au candidați pe locuri eligibile”
Trunchiat
Barometru Factual
Europa
Data verificării: 11.05.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 10 mai 2019, Dragoș Benea – candidat la alegerile europarlamentare din partea PSD – a scris pe Facebook:

PSD este singurul partid care va trimite europarlamentari din Moldova, restul partidelor nu au candidați pe locuri eligibile

 

Ce verificăm?

Dacă Partidul Social Democrat este singurul partid care trimite candidați din Moldova, pe locuri eligibile la europarlamentare.

Verificare

Conform publicației Politico, partidele din România ar putea obține următorul număr de locuri în Parlamentul European la alegerile din 26 mai 2019:

  • PSD – 9 locuri
  • PNL – 8 locuri
  • Alianța 2020 – 7 locuri
  • ALDE – 4 locuri
  • Pro-România – 4 locuri

Pentru a verifica dacă partidele au candidați din Moldova la aceste alegeri, folosim listele de candidați afișate de Biroul Electoral Central și ne uităm la toate partidele.

  • PSD are în primii 9 candidați de pe listă doi cu domiciliul în Moldova: Dragoș Benea (poziția 8) și Tudor Ciuhodaru (poziția 7). În Plus, Dan Nica- în prezent deputat în Parlamentul European s-a născut în județul Vrancea, iar în prezent are domiciliul în Galați.
  • PNL nu are vreun candidat care să aibă domiciliul sau locul nașterii în Moldova printre cei cu șanse reale la un loc în Parlamentul European.
  • ALDE nu are vreun candidat (pe primele locuri din listă)  care să aibă domiciliul Moldova, dar Renate Weber s-a născut în Botoșani și în prezent locuiește în București- fiind membru al Parlamentului European.
  • Alianța 2020 USR Plus are un candidat pe locul cinci din listă, care vine din Moldova, dar care are domiciliul în București. E vorba de Ioan Dragoș Tudorache născut în Bârlad, județul Vaslui, licențiat în drept și în prezent funcționar la Comisia Europeană.

În plus, în funcție de prezența la vot, Ramona Strugariu, cu domiciliul în Bârlad, județul Vaslui ar putea avea șanse, este de profesie jurist și a opta pe lista alianței.

  • Pro România nu are vreun candidat pe lista celor patru care să fie din Regiunea Moldovei, dar primii doi de sub linie s-au născut sau locuiesc în această zonă.

Concluzie

Afirmația lui Dragoș Benea este trunchiată pentru că acesta nu a precizat dacă se referă la candidați care au domiciliul în Moldova sau s-au născut acolo. Cert e că Alianța 2020 are pe locul cinci în listă un candidat născut în Bârlad, județul Vaslui, dar și ALDE are unul născut în Botoșani.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.