Emil Boc (PNL, primar Cluj)
„La Cluj există cel mai performant spital COVID-19 din România, cu cea mai mare rată de vindecare, 98%, Spitalul de Boli Infecțioase.”
Imposibil de verificat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 28.12.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: B1.ro

Context

Emil Boc – primarul orașului Cluj – a afirmat în 24 noiembrie 2020:

„La Cluj există cel mai performant spital COVID-19 din România, cu cea mai mare rată de vindecare, 98%, Spitalul de Boli Infecțioase.”

Ce verificăm?

În ce oraș se află cel mai performant spital COVID-19 din România și ce rată de vindecare are.

Verificare

În 22 octombrie 2020, Consiliul Județean Cluj anunța că în urma unei evaluări naționale făcute de Ministerul Sănătății,  Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca se clasează pe primul loc în România în ceea ce privește rezultatele obținute în tratarea pacienților infectați cu virusul Sars-Cov-2.

„În cadrul analizei, unul dintre cei mai importanți indicatori avuți în vedere a fost cel legat de rata vindecării pacienților internați în spital, în stare gravă. Astfel, până în acest moment au fost înregistrate 3.486 de vindecări din totalul celor 3.550 de pacienți internați cu Covid în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj. Rezultă, astfel, o rată de vindecare a pacienților în stare critică, mai mult decât dublă comparativ cu media națională”, potrivit comunicatului transmis.

Asta înseamnă că 98.19% dintre cei internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca cu SARS-CoV-2 au fost vindecați.

În 22 decembrie 2020, Ministerul Sănătății ne-a transmis că nu deține o clasificare a spitalelor din România din punctul de vedere al ratei de vindecare în rândul pacienților infectați cu Covid-19. În răspuns, ministerul mai spune:

„Toate spitalele desemnate ca spitale de faza I, faza a II-a sau de suport, respectă protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2 pentru fiecare pacient testat pozitiv cu noul coronavirus, evoluția fiecărui pacient fiind determinată de mai mulți factori individuali (vârstă, comorbidități, răspuns imun, etc). În multe situații, un nivel de clasificare al spitalului mai înalt cu o dotare performantă a reprezentat criteriu privind desemnarea unității respective ca unitate de elecție pentru cazurile critice și grave care pot avea o evoluție nefavorabilă.”

Concluzie

Afirmațiile primarul orașului Cluj Emil Boc sunt imposibil de verificat. Este adevărat că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca a anunțat în urmă cu mai multe luni că Ministerul Sănătății și l-ar fi clasat pe primul loc în România în ceea ce privește rata de vindecare a pacienților infectați cu virusul Sars-Cov-2, însă Ministerul Sănătății neagă acest că ar exista o astfel de clasificare.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.