Cristian Terheș (PNȚCD, europarlamentar)
„11.977 de persoane au "murit spontan" până pe data de 30.09.2023 după ce au primit vaccinul anti-COVID, recunoaște Comisia Europeană (...)”.
Fals
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 29.11.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 19 noiembrie 2023, europarlamentarul PNȚCD Cristian Terheș a scris pe Fcaebook:

„11.977 de persoane au “murit spontan” până pe data de 30.09.2023 după ce au primit vaccinul anti-COVID, recunoaște Comisia Europeană într-un răspuns oficial semnat de către comisara pe sănătate Stella Kyriakides către europarlamentarul croat Ivan Vilibor Sinčić”.

Ce verificăm?

Care este răspunsul Comisiei Europene la întrebarea europarlamentarului Ivan Vilibor Sinčić.

Verificare

În 29 august 2023, europarlamentarul croat Ivan Vilibor Sinčić a adresat următoarea întrebare  Comisiei Europene:

„Câte decese au fost raportate ca efect secundar/consecință a vaccinării cu vaccinurile COVID-19 aprobate de când a început administrarea acestor produse medicale, conform sistemului EudraVigilance* al Agenției Europene a Medicamentului”.

*Sistemul EudraVigilance se ocupă de gestionarea și analizarea informațiilor despre reacțiile adverse suspecte la medicamente care au fost autorizate sau cercetate în studii clinice în Spațiul Economic European. Sistemul este operat de Agenția Europeană a Medicamentului.

Răspunsul Comisiei Europene din 06 noiembrie 2023 poate fi regăsit aici și arată că până la 30 septembrie 2022 au fost primite aproape 12.000 de raportări despre efecte secundare cu rezultat fatal. Însă această cifră nu confirmă un rezultat medical, ci este doar suma raportărilor făcute de familiile celor vaccinați. Ulterior, investigațiile medicale au relevat o corelație directă între vaccin și deces doar „în cazuri excepționale” (răspunsul comisarei UE nu oferă cifra exactă):

EudraVigilance a înregistrat 11.977 de raportări cu suspiciuni de efecte secundare adverse, în urma administrării tuturor vaccinurilor autorizate,care au avut rezultat fatal. Doar în cazuri excepționale, decesele au fost raportate ca fiind cauzate de vaccin.  (EudraVigilance shows 11,977 spontaneous reports of suspected side effects with reported fatal outcome for all authorised COVID-19 vaccines. Only in very exceptional cases, deaths have been reported to be caused by the vaccine.)” 

Sistemul EudraVigilance colectează reacții suspecte raportate de pacienți și personalul medical din Spațiul Economic European, adică evenimente medicale în urma administrării unui medicament.

În răspuns este menționat faptul că dacă aceste evenimente au apărut după administrarea unui medicament, nu înseamnă că au fost cauzate de el, ci ar fi putut fi cauzate de condiții medicale pre-existente ale persoanei respective, de alte medicamente luate concomitent sau de cu totul alte evenimente”.

Se efectuează constant studii pentru a cerceta legătura dintre vaccinuri și aceste evenimente medicale și adesea cele mai multe reacții adverse se dovedesc a nu fi confirmate, de fapt, ca reacții adverse.

Pentru că vaccinurile anti-COVID-19 au fost administrate într-un număr nemaiîntâlnit de mare (Bloomberg a numit-o cea mai mare campanie de vaccinare din istorie; în UE, 84,8% din adulți au fost vaccinați măcar o dată împotriva COVID-19), numărul de reacții adverse raportate a fost, la rândul lui, mai mare.

Europarlamentarul Cristian Terheș folosește termenul de „moarte spontană”, când, de fapt, este vorba de un tip de raportare (pagina 2) în farmacovigilență. Raportarea reacțiilor adverse se realizează în afara studiilor clinice, când există o suspiciune (din partea personalului medical sau a unui pacient) că anumite simptome ar fi putut fi cauzate de administrarea unui medicament.

Este necesară lămurirea acestor termeni pentru că moartea subită (sau spontană) este definită într-un tratat de cardiologie ca „un eveniment fatal natural, neașteptat, care apare la o oră de la apariția simptomelor, în cazul unui individ aparent sănătos sau a cărui boală nu era atât de gravă încât să ducă la un astfel de rezultat”.

Un articol științific la care au contribuit o serie de medici și cercetători în medicină din SUA arată că moartea subită este greu de definit pentru că nu există estimări exacte asupra frecvenței cazurilor și pentru că nu există încă destule informații despre factorii de risc.

Concluzie

Declarația lui Cristian Terheș este falsă. Răspunsul formulat de Comisia Europeană nu arată că 11,977 de persoane au murit spontan, ci arată că au existat 11.977 de raportări privind suspiciuni de efecte adverse în urma administrării vaccinurilor autorizate, în care persoanele au decedat. Comisia Europeană precizează foarte clar în răspuns că doar în cazuri excepționale s-a raportat că decesele au fost cauzate de vaccin.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.