În urma unei vizite în Spania în februarie, președintele PNL Nicolae Ciucă a anunțat că românii din Spania vor putea avea din 2024 dublă cetățenie. Având în vedere comunitatea mare de români în Spania, discuții în acest sens au fost purtate cu oficialii spanioli încă din anul 2022.
Subiectul a fost abordat și de președintele PSD, Marcel Ciolacu, pe 4 martie, la emisiunea „Sinteza Zilei”. El susținea că România va fi al doilea stat din Europa care va avea un astfel de acord cu Spania:
„Pedro Sánchez (n.r. – premierul spaniol) urmează să vină în România să semnăm cu dubla cetățenie pentru românii din Spania (…) E o decizie luată la nivel politic și în Guvernul spaniol și în Guvernul României. În acest moment, ministra de Externe a terminat de negociat textele în ceea ce privește dubla cetățenie. Am fi al doilea stat din Europa după Franța. Un român nu mai trebuie să renunțe la cetățenia română ca să devină cetățean spaniol. În următoarele 2-3 luni acest lucru, fiind tratat interstatal, trebuie să treacă semnat de premier sau președinte. Trebuie să treacă ratificarea prin Parlament, atât în Spania, cât și în România”.
Dacă România va fi a doua țară din Europa care va avea acord cu Spania privind dubla cetățenie.
Dubla naționalitate implică o dublă apartenență, însă chiar dacă există și o legătură juridică, cetățenii în cauză nu pot fi supuși simultan legislației ambelor țări. Astfel, chiar dacă unele persoane obțin naționalitate dublă, ele trebuie să-și manifeste preferința față de una dintre ele.
În acest scop, majoritatea acordurilor de dublă cetățenie au ca punct de referință țara în care persoanele respective și-au stabilit domiciliul. Acest lucru va fi aplicabil pentru aspecte precum acordarea unui pașaport, exercitarea drepturilor civile, politice, de muncă etc.
În general, Spania nu permite cetățenilor străini să aibă o dublă cetățenie când vor să obțină și cetățenia spaniolă. Există, însă, câteva excepții între care se numără în special persoanele care au origini spaniole sau țările în care se vorbește mult spaniolă.
Conform Ministerului de Externe din Spania, cetățenia spaniolă poate să fie împărțită cu persoanele originare din țările ibero-americane (acelea în care spaniola sau portugheza sunt una dintre limbile oficiale), Andorra, Filipine, Guineea Ecuatorială sau Portugalia.
Ministerul precizează și că, în scopul dobândirii dublei naționalități, Haiti, Jamaica, Trinidad și Tobago și Guyana nu sunt considerate ibero-americane, în timp ce Puerto Rico este.
Recent, pe această listă a fost introdusă și Franța. Din 2022 a intrat în vigoare un acord între Franța și Spania, ca francezii să nu trebuiască să renunțe la propria cetățenie pentru a obține cetățenia spaniolă.
Între țările care au astfel de înțelegeri cu Spania se numără în momentul de față trei țări din Europa: Andorra, Portugalia și Franța. Acordurile de dublă cetățenie încheiate de Spania pot fi găsite aici, într-un document al Ministerului Justiției și al Guvernului spaniol.
Declarația lui Marcel Ciolacu este falsă. Dacă se va încheia un acord pentru dubla cetățenie, România va fi a patra țară din Europa care va avea o astfel de înțelegere cu Spania.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.