Ciprian Ciubuc (neafiliat, fost AUR)
„Știați că: Elitele globaliste își construiesc buncăre?”
Fals
Barometru Factual
Externe
Data verificării: 01.11.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Deputatul neafiliat (fost AUR) Ciprian Ciubuc a încărcat pe Facebook un videoclip intitulat „Știați că: Elitele globaliste își construiesc buncăre?”. El a mai scris și că „La Davos elitele au decis că Populația până în 2030 trebuie redusă de la 8 miliarde, la 2 miliarde”.

Parlamentarul Ciprian Ciubuc este, de altfel, promotorul mai multor informații false, dezinformări și manipulări (exemplu aici), dar și susținătorul unor teorii conspiraționiste. Contul său de Facebook conține postări eurosceptice (aici, despre „sclavia PNRR”), dar și din repertoriul propagandei ruse (un exemplu aici, un mesaj fals care susține că Ucraina ar amenința-o cu moartea pe senatoarea Diana Șoșoacă – iar aici, promovarea hărții României între granițele de dinainte de semnarea tratatului cu URSS (1940), prin care statul român a cedat Basarabia).

Ce verificăm?

Ce sunt buncărele prezentate în videoclip și ce legătură au ele cu elitele mondiale, respectiv ce spune World Economic Forum despre numărul de 8 miliarde de oameni pe care l-a înregistrat planeta în anul 2022.

Verificare

Înregistrarea, încărcată inițial pe Tik Tok, conține în partea de sus un text ce spune că „Pământul va arde, România va fi înconjurată de flăcări”. Peste imagini cu ceea ce par a fi buncăre, o voce explică:

„Stăm în mijlocul xPoint, cea mai mare comunitate de supraviețuire din lume, cu 575 de buncăre răspândite pe 28 km pătrați de teren. Practic, construim un oraș. Are trei sferturi din dimensiunea Manhattanului. 

Guvernul știe multe lucruri pe care nu ni le spune. Au construit buncăre subterane adânci în America, Europa, Rusia și China, pregătindu-se pentru ceva despre care știu că va veni. 

Dar ne-au spus despre asta? Nu. De ce? Pentru că guvernul nu vă poate spune despre o problemă pentru care nu este o soluție sau pe care nu o pot oferi. Acest lucru ar crea un colaps economic și social total”.

Videoclipul este preluat de pe Youtube, unde a fost încărcat în anul 2020. Utilizatorul susține că în imagini apare „cea mai mare comunitate de buncăre din lume”. Acestea ar fi construite pe o fostă bază a armatei SUA, în apropierea zonei Black Hills din Dakota de Sud.


Există cu adevărat aceste buncăre?

Da, aceste buncăre există, însă ele nu sunt secrete și nici construite de guvern”. Robert Vicino este cel care a fondat buncărele X Point, aflate în una dintre cele mai sigure zone din America de Nord, potrivit Forbes. De altfel, revista denumește această afacere drept „business de pe urma supraviețuirii”, referindu-se la faptul că speculează teama unora de dezastre iminente. 

Pe site-ul oficial al xPoint, vedem că „buncărele sunt construite și proiectate pentru a rezista sau atenua aproape orice, de la schimbarea polilor, la erupții vulcanice, erupții solare, cutremure, tsunami, pandemii, căderea asteroizilor, efectele anticipate ale planetei Nibiru și amenințările provocate de om, inclusiv explozii nucleare, dezastre biologice sau chimice, terorism și chiar anarhie”. 

Buncărele nu sunt un secret, existând mai multe videouri cu ele pe site-uri precum Interesting Engineering sau Vimeo. Ele pot fi cumpărate de oricine (este o afacere și nu o zonă secretă pentru „conducătorii lumii”), la prețul de 55.000 de dolari, plus o rentă anuală de 1.091 de dolari.

Adăposturile xPoint nu sunt singurele de acest fel – există buncăre și  în alte locații, precum Kansas sau Germania.

Un articol scris de The Guardian spune că locația în care se află buncărele poate adăposti între 6.000 și 10.000 de oameni. Robert Vicino este descris ca un om cu „credințe ciudate, (…) subjugate viziunii sale apocaliptice. El crede că Pământul avea tendința de a se deplasa brusc pe axa sa, provocând cutremure masive și valuri de maree. Crede în existența unei planete de mărimea lui Jupiter, Nibiru, care rătăcea pur și simplu prin spațiu, nefiind aflată în interiorul vreunui sistem solar și care se afla pe un curs de coliziune cu planeta noastră, iar guvernul ar ști despre asta, dar ascunde această informație de public. Crede că tot ce s-a întâmplat, de la Coreea de Nord la Brexit, a fost orchestrat cu intenția de a ne apropia de un singur guvern mondial”. 


Vrea WEF reducerea populației?

Aceasta este doar o altă teorie conspiraționistă. Reducerea populației nu este un plan al „elitelor globaliste”.

World Economic Forum nu are niciun fel de decizie sau declarație în acest sens. Organizația a publicat un articol referitor la borna de 8 miliarde de oameni care a fost atinsă, analizând felul în care această creștere este sau nu sustenabilă. Teoria potrivit căreia un anumit grup de oameni încearcă să reducă populația planetei este o dezinformare, iar Factual.ro a analizat-o deja, aici.

Într-un articol anterior, am scris și despre o altă conspirație distribuită de Ciprian Ciubuc, legată de vaccinul AstraZeneca. 

Concluzie

Informația distribuită de Ciprian Ciubuc este FALSĂ. Elitele globaliste NU își construiesc buncăre, compania care deține aceste buncăre le vinde oricui are destui bani pentru a le cumpăra, în eventualitatea unui dezastru natural, război sau alte cauze. Existența buncărelor NU înseamnă că se pregătesc evenimente apocaliptice. Videoclipul NU are nici o legătură cu România sau cu faptul că aceasta va fi înconjurată de flăcări. Forumul Economic Mondial NU plănuiește să elimine 6 miliarde de oameni până în anul 2030.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.