Florin Cîțu (PNL, președintele Senatului)
„(...) nu e niciun proiect pe masa Guvernului de vaccinare obligatorie.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 13.03.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Agerpres

Context

Florin Cîțu – premierul României – a declarat în 8 martie 2021:

„(…) nu e niciun proiect pe masa Guvernului de vaccinare obligatorie.

Afirmația premierului vine după ce, pe 7 martie 2021, a fost organizat un protest contra vaccinării şi a purtatului măştii în Capitală. Cei prezenţi au spus că sunt nemulţumiţi că în proiectul de lege privind vaccinarea persoanelor în România sunt conţinute prevederi referitoare la obligativitatea vaccinării pentru întreaga populaţie, dar şi amenzi în caz de refuz.

Ce verificăm?

Dacă există un proiect de vaccinare obligatorie.

Verificare

Ministerul Sănătății a elaborat un proiect privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației în România. Proiectul a fost aprobat de Guvern pe 9 august 2017, fiind mai apoi trimis la Parlament.

Ministerul Sănătății era condus atunci de Florian Bodog, iar guvernul era condus de Mihai Tudose (PSD).

Pe 23 octombrie 2017, proiectul privind vaccinarea a fost adoptat de Senat. În 30 octombrie 2017, a ajuns la Camera Deputaților. Acolo stă blocat de peste 3 ani și jumătate. În 9 martie 2020 a înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, dar nu fost votat.

Ultima actualizare a proiectului este din 22 februarie 2021, când a fost trimis pentru un raport suplimentar la comisia pentru sănătate şi familie.

Proiectul prevede câteva vaccinuri obligatorii (art. 6). Spre exemplu:

  • vaccinarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național de Vaccinare, aprobat prin ordin al ministrului sănătății, precum şi cu cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații ori unor grupuri de populație este obligatorie.

Iar categoriile de vaccinări obligatorii sunt următoarele (art. 13):

  • vaccinările stabilite prin Calendarul Național de Vaccinare pentru copii, potrivit prevederilor art. 6;
  • vaccinările impuse de situații epidemiologice, care implică vaccinarea ca măsură de intervenție, în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare;
  • vaccinările pentru personalul medico-sanitar din unitățile sanitare publice şi private;
  • vaccinările pentru alt personal din unităţile publice şi private care, prin natura atribuţiilor, sunt expuse suplimentar la boli infecțioase sau pot reprezenta surse de infecţie care ar putea pune în pericol sănătatea publică;

Anul acesta, obligativitatea vaccinării populației a fost menționată și în proiectul de buget al Ministerului Sănătăţii. La capitolul legat de priorităţi strategice pe termen mediu privind sănătatea publică există următoarea referire la vaccinare (pag. 4):

„Demersuri pentru adoptarea Legii vaccinării, care va cuprinde obligativitatea vaccinării populaţiei, dar şi obligaţia autorităţilor, în primul rând a Ministerului Sănătăţii, de a desfăşura campanii de informare, de a asigura aprovizionarea cu vaccinuri, de a garanta calitatea şi siguranţa vaccinării conform standardelor europene. În cadrul legii vaccinării va fi stabilită şi obligaţia Ministerului Sănătăţii de a elabora şi aplica un plan multianual de vaccinări şi implicit, un plan multianual de achiziţii de vaccinuri.”

Și Vlad Voiculescu – ministrul Sănătății – amintea în 15 februarie 2021, de existența acestui proiect în Parlament de trei ani de zile, și menționa că nu are nicio „legătură cu campania de vaccinare împotriva COVID-19”.

Concluzie

Afirmația premierului Florin Cîțu este parțial adevărată. Există un proiect privind vaccinare obligatorie elaborat și aprobat de fostul guvern PSD condus de Mihai Tudose. În acest moment proiectul este blocat în Parlament. În 2021, obligativitatea vaccinării populației a fost menționată în proiectul de buget al Ministerului Sănătăţii.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.