Florin Roman (PNL)
„Este absurd să auzi PSD că acuză tunurile din Sănătate date de liberali, când aleșii locali ai PSD controlează majoritatea spitalelor din România.”
Trunchiat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 30.06.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Mediafax

Context

După ce PSD a acuzat că rudele ministrului Sănătăţii Nelu Tătaru din guvernul liberal „au fost plantate pe salarii nesimţite, în curtea propriului minister”, deputatul PNL Florin Roman a declarat pe 29 mai 2020 

„Este absurd să auzi PSD că acuză tunurile din Sănătate date de liberali, când aleșii locali ai PSD controlează majoritatea spitalelor din România.”

Ce verificăm?

Cine controlează spitalele din România.

Verificare

Într-un articol anterior am arătat că majoritatea spitalelor de stat sunt în subordinea autorităţilor locale și nu a Ministerului Sănătății, adică în subordinea consiliilor județene sau a consiliilor locale. 

Precizare: Pentru a identifica cine conduce în prezenta legislatură Consiliile Județene, Consiliile Locale, Primăriile, am folosit ca surse site-urile Biroului Electoral Central, a Autorității Electorale Permanente pentru alegerile locale din 2016, a Consiliilor Județene și a primăriilor. Sursele se găsesc în documentul extins pe care l-am creat pentru această documentare.

Așadar, din cele 272 unități sanitare analizate, cea mai mare parte se află în subordinea consiliilor județene sau locale în care PSD (157) deține majoritate, fiind urmat de PNL (92). 

Dar, Legea nr. 95/2006 arată destul de clar că spitalele au autonomie în luarea deciziilor. 

Concluzie

Afirmațiile deputatului PNL Florin Roman sunt trunchiate. Cea mai mare parte a spitalelor  se află în subordinea consiliilor județene sau locale unde PSD are majoritate, dar acest fapt nu înseamnă neapărat că partidele conduc spitalele. În plus, dacă ar fi să ne uităm la Legea nr. 95/2006, vedem destul de clar că există o autonomie a spitalelor în a-și lua propriile decizii.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.