Florin Roman (PNL)
„Știați că Emil Boc a desființat pensiile speciale în mandatul său de premier, dar guvernele PSD și majoritățile controlate de PSD din Parlament le-au reintrodus începând cu cu 2015?”
Adevărat
Barometru Factual
Social
Data verificării: 25.09.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 13 septembrie 2020, deputatul Florin Roman (PNL) a scris pe Facebook:

„Știați că Emil Boc a desființat pensiile speciale în mandatul său de premier, dar guvernele PSD și majoritățile controlate de PSD din Parlament le-au reintrodus începând cu cu 2015?”

Ce verificăm?

Dacă guvernul Boc a eliminat pensiile speciale, iar ulterior acestea au fost reintroduse.

Verificare

Într-o declarație dată chiar de către Emil Boc în 2019, acesta își asumă eliminarea pensiilor speciale în timpul mandatului său de premier al României: „În privinţa pensiilor speciale, am fost acela care le-a eliminat şi am mers pe principiul contributivităţii.”

Căutăm astfel legile adoptate în timpul guvernului Boc. 

Legea nr. 119/2010 a abrogat pensiile speciale (Articolul 1 al legii). Ulterior, Curtea Constituțională (CCR) nu a aprobat abrogarea în totalitate (Decizia nr. 873/2010 și Decizia nr. 297/2012). 

Procesul legislativ de adoptare a legii 119, arată că  Guvernul a fost inițiatorul legii

Ulterior, în 2015, o serie de legi au fost adoptate privind introducerea pensiile speciale: 

În 2015, Guvernul a fost condus, pe rând, de Victor Ponta (PSD), Gabriel Oprea (PSD), Sorin Cîmpeanu (PSD), Dacian Cioloș (guvern tehnocrat). Chiar dacă una dintre legi (357/2015) a fost adoptată de parlament în timpul Guvernului Cioloș, proiectul de lege a fost propus înaintea numirii.

Concluzie

Declarația făcută de Florin Roman este adevărată. Guvernul condus de Emil Boc a inițiat o lege privind eliminarea pensiilor speciale în 2010, lege adoptată de parlament și publicată în monitorul oficial.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.