Gabriela Firea (PSD, senator)
„avem 450 de cabinete de medicină şcolară care au fost înființate în mandatul meu”
Fals
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 18.11.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Antena 3 (min. 41:55)

Context

Gabriela Firea a participat, alături de alţi oameni politici, la o emisiune în care întrebările au fost adresate de copii. La finalul dezbaterii, invitaţii au avut posibilitatea să adreseze un mesaj celor mici, iar Gabriela Firea a spus că:

„(…) avem 450 de cabinete de medicină şcolară care au fost înființate în mandatul meu, de asemenea 147 de cabinete stomatologice, asta înseamnă grijă pentru școli, grijă pentru elevi (…)

Ce verificăm?

Dacă în mandatul Gabrielei Firea la Primăria Capitalei au fost înfiinţate 450 de cabinete de medicină şcolară.

Verificare

În 2015, în Bucureşti existau 457 de cabinete de medicină şcolară, iar la sfârșitul lui 2019 erau 463. Anul acesta, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București administrează 451 de cabinete de medicină şcolară, din care 10 de medicină universitară şi 157 de cabinete stomatologice.

Mandatul Gabrielei Firea a început în 23 iunie 2016.

În 28 august 2016, Consiliul General al Municipiului Bucureşti hotărăşte demararea unui program pentru dotarea şi modernizarea cabinetelor de asistenţă medicală şcolară şi de medicină dentară din unităţile de învăţământ public din Bucureşti. Expunerea de motive a propunerii de hotărâre arată că 450 de cabinete de medicină şcolară vor putea fi dotate cu mobilier, aer condiţionat, laptopuri, imprimante şi aparate de urgenţă.

Cabinetele existau, aşadar, aşa cum scrie chiar Gabriela Firea, fiind vorba doar de dotarea, nu de înfiinţarea lor.

Acelaşi lucru e susținut de un comunicat de presă al primăriei.

Concluzie

Afirmația Gabrielei Firea este falsă. În mandatul ei, nu au fost înfiinţat 450 de cabinete de medicină şcolară, ci a fost iniţiat un proiect de hotărâre care viza dotarea lor.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.