Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

14.11.2022

„Anul trecut, 166 de fete care nu au împlinit vârsta majoratului au fost violate”.

Gabriela Firea

PSD, senator

Sursa afirmației: Facebook

Parțial Adevărat

Context

Într-un interviu (min. 4:20) dat în cadrul festivalului Neversea, jurnalistul George Buhnici a mărturisit că se simte norocos că nevasta sa „arată ca o minoră”, după ce a criticat „celulita și vergeturile” fetelor de pe plajă.

Remarcile acestuia au stârnit mai multe reacții, printre care și cea a ministrului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.  În 19 iulie 2022, Gabriela Firea a scris pe Facebook:

„Extrem de gravă este declarația care duce spre pedofilie și care consideră foarte normal ca bărbații să se uite la copile minore. O astfel de exprimare poate fi un model pentru bărbații care ascultă o persoană publică! Anul trecut, 166 de fete care nu au împlinit vârsta majoratului au fost violate” .

Deși Gabriela Firea a făcut afirmația în iulie, verificarea noastră a durat mai mult timp pentru că a fost nevoie să facem mai multe solicitări de informații la mai multe instituții. Am decis să o publicăm pentru că datele scot la iveală un fenomen îngrijorător.

Ce verificăm?

Câte victime minore au fost violate în 2021.

Verificare

Poliția Română ne-a transmis că, în 2021, „la nivel național, au fost sesizate 1.951 de infracțiuni de viol, 795 dintre acestea fiind comise asupra unui minor” și că  nu colectează datele în funcție de sex, ci doar în funcție de infracțiune.

Eurostat spune„una din trei femei din Europa a fost victima violenței fizice și/sau sexuale de la vârsta de 15 ani”. 

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopțiilor arată că la sfârșitul lui 2021, 1349 de copii au suferit un abuz sexual, din care 1176 erau fete. În 1041 cazuri s-a pornit urmărirea penală a agresorului. 

Am solicitat și Institutului Naționale de Medicină Legală numărul victimelor minore care au suferit violuri în anul 2021, pe sexe, însă solicitarea noastră a rămas fără răspuns. 

Parchetului General ne-a transmis că în 2021 s-au înregistrat 282 victime minore ale infracțiunii de viol, din care 221 de sex feminin. Oficialii au mai precizat că acestea sunt doar victimele din cauzele soluționate prin trimitere în judecată (rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției).

 

Concluzie

Declarația Gabrielei Firea este parțial adevărată pentru că. Parchetul General al României ne-a transmis că în 2021 au fost înregistrate 221 de cazuri, în care victimele minore sunt de sex feminin. Acestea sunt doar cele în care abuzatorii au fost trimiși în judecată. Putem trage concluzia că numărul copiilor, victime ale violului, este mai mare.

Am ales acest verdict pentru că, deși cifra vehiculată de Gabriela Firea este mai mică decât numărul de victime înregistrat oficial de Parchetul General, mesajul transmis  de aceasta este că asistăm la un fenomen îngrijorător.

Ultimele Fact Check-uri

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.