Gabriela Firea (PSD, senator)
„Anul trecut, 166 de fete care nu au împlinit vârsta majoratului au fost violate”.
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Social
Data verificării: 11.11.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Într-un interviu (min. 4:20) dat în cadrul festivalului Neversea, jurnalistul George Buhnici a mărturisit că se simte norocos că nevasta sa „arată ca o minoră”, după ce a criticat „celulita și vergeturile” fetelor de pe plajă. Remarcile acestuia au stârnit mai multe reacții în societate, printre care și cea a ministrului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea:

„Extrem de gravă este declarația care duce spre pedofilie și care consideră foarte normal ca bărbații să se uite la copile minore. O astfel de exprimare poate fi un model pentru bărbații care ascultă o persoană publică! Anul trecut, 166 de fete care nu au împlinit vârsta majoratului au fost violate”.

Ce verificăm?

Câte victime din numărul de violuri întregsitrate în anul 2021 de către Poliția Română sunt minore. Dintre acestea, care este clasificarea în funcție de sex.

Verificare

Am solicitat date privind violurile comise în 2021 de la Poliția Română (IGPR). Instituția  ne-a transmis că: 

„în anul 2021, la nivel național, au fost sesizate 1.951 de infracțiuni de viol, 795 dintre acestea fiind comise asupra unui minor.” 

Ulterior, am cerut IGPR-ului să ne transmită câte victime minore sunt de sex feminin, dar ni s-a transmis că nu colectează datele în funcție de sex, ci doar în funcție de infracțiune.

Eurostat spune„una din trei femei din Europa a fost victima violenței fizice și/sau sexuale de la vârsta de 15 ani”. 

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopțiilor arată că la sfârșitul lui 2021, 1349 de copii au suferit un abuz sexual, din care 1176 erau fete. În 1041 cazuri s-a pornit urmărirea penală a agresorului. 

Am solicitat Institutului Naționale de Medicină Legală numărul victimelor minore care au suferit violuri în anul 2021, pe sexe, însă solicitarea noastră a rămas fără răspuns. 

Parchetului General ne-a transmis că în 2021 s-au înregistrat 282 victime minore ale infracțiunii de viol, din care 221 de sex feminin. Oficialii au mai precizat că acestea sunt doar victimele din cauzele soluționate prin trimitere în judecată (rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției).

Concluzie

Declarația Gabrielei Firea este parțial adevărată. Parchetul General al României ne-a transmis că în 2021 au fost înregistrate 221 de cazuri, în care victimele minore sunt de sex feminin. Aceste cazuri sunt doar cele în care abuzatorii au fost trimiși în judecată, deci numărul copiilor, victime ale violului, este mai mare. 

ETICHETE > / / / / / /

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.