George Simion (Președinte AUR)
„S-a adoptat săptămâna trecută, mi-a zis europarlamentarul Cristian Terheș, portofelul digital. Primul pas spre identitatea digitală, prin care, dacă nu ești un cetățean care să te conformezi cu ce îți dictează ei, nu mai ai voie la supermarket, nu mai ai voie să mergi cu familia la un film, nu mai ai voie la un medic, pentru că nu corespunzi. Asta s-a dorit și cu pașaportul verde”.
Fals
Barometru Factual
Social
Data verificării: 31.03.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook, minutul 21:08

Context

Într-o discuție televizată, George Simion a amintit, în 27 martie, despre proiectul „portofelului digital”, declarând:

S-a adoptat săptămâna trecută, mi-a zis europarlamentarul Cristian Terheș, portofelul digital. Primul pas spre identitatea digitală, prin care, dacă nu ești un cetățean care să te conformezi cu ce îți dictează ei, nu mai ai voie la supermarket, nu mai ai voie să mergi cu familia la un film, nu mai ai voie la un medic, pentru că nu corespunzi. Asta s-a dorit și cu pașaportul verde”.

 

Ce verificăm?

Ce presupune portofelul digital și dacă sunt restricții pentru cei care aleg să nu îl folosească.

Verificare

Portofelul digital este transpunerea digitală a portofelului fizic – un loc virtual unde utilizatorii și-ar putea păstra, sub parolă, actele de identitate, cardurile bancare și alte documente de uz personal.

În octombrie 2020, Consiliul European a solicitat elaborarea unui cadru la nivelul întregii UE pentru identificarea electronică publică securizată (eID), inclusiv pentru semnăturile digitale interoperabile, cu scopul de a le oferi oamenilor controlul asupra identității și datelor lor online, precum și de a le permite accesul la servicii digitale publice, private și transfrontaliere. Cu alte cuvinte, un portofel digital unanim aplicabil în toate statele membre UE, care să faciliteze folosirea cardurilor și documentelor personale, în format virtual, în orice țară membră, fără să fie nevoie ca proprietarul să poarte cu el documentele fizice sau de bani cash.

Comisia a prezentat o propunere de regulament privind identificarea electronică europeană (eID), în iunie 2021. Propunerea include crearea unei aplicații, portofelul european pentru identitatea digitală, care să permită stocarea, gestionarea și partajarea în condiții de siguranță a documentelor. Cu un an mai devreme, CE a determinat, pe baza unui eurobarometru, că 63% dintre cetățenii UE își doresc un ID digital unic securizat, pentru toate serviciile online.

În noiembrie 2022, propunerea de regulament a fost adoptată. În 6 decembrie, Consiliul a adoptat o poziție referitor la acest regulament, care face parte din strategia digitală a Europei, care urmează fie definitivată până în 2030. Toate propunerile și măsurile adoptate în cadrul acestei strategii, în ordine cronologică, pot fi consultate aici.

Ca atare, proiectul eID presupune dezvoltarea, de către fiecare stat membru, a unui ‘portofel digital’, care va fi recunoscut pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Acest portofel va fi sub forma unei aplicații pe telefonul mobil, creată în baza identității naționale, care va permite cetățenilor să se identifice, să stocheze documente electronice, precum certificate de naștere, diplome, certificate medicale, carduri bancare etc. și să decidă cu cine să le partajeze. Proiectul presupune bariere clare de securitate și îi dă utilizatorului posibilitatea să își controleze datele.

Regulamentul NU prevede obligativitatea folosirii acestui portofel digital și nici eliminarea banilor cash. Utilizatorii pot decide în continuare în ce formă vor să își păstreze și folosească documentele și fondurile personale. Identitatea digitală nu are nicio legătură cu restrângerea libertăților menționate de George Simion, care s-au impus parțial doar pe perioada pandemiei, din motive de securitate sanitară.

Concluzie

Declarația lui George Simion este falsă. Portofelul digital nu va limita accesul cetățenilor la principalele servicii și bunuri. Dimpotrivă, este menit să faciliteze accesul la bunuri și servicii online, pe întreg teritoriul Uniunii Europene, printr-un sistem comun, unanim recunoscut.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.