George Simion (Președinte AUR)
„Proiectul legii vaccinării obligatorii din 2017 trebuie respins. Conform acestuia, cu toții, nu doar copiii, vom putea fi vaccinați, indiferent dacă vrem sau nu vrem, doar la un ordin de ministru. Atât. La ordinul unui Vlad Voiculescu, Nelu Tătaru sau Raed Arafat, indiferent de ce părere aveți sau ce contraindicații aveți, dvs și copiii dvs veți fi vaccinați.”
Trunchiat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 09.04.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Pe 4 martie 2021, George Simion, liderul partidului AUR, a scris pe Facebook:

„Proiectul legii vaccinării obligatorii din 2017 trebuie respins. Conform acestuia, cu toții, nu doar copiii, vom putea fi vaccinați, indiferent dacă vrem sau nu vrem, doar la un ordin de ministru. Atât. La ordinul unui Vlad Voiculescu, Nelu Tătaru sau Raed Arafat, indiferent de ce părere aveți sau ce contraindicații aveți, dvs și copiii dvs veți fi vaccinați.”

Ce verificăm?

Dacă proiectul legislativ din 2017 prevede vaccinarea obligatorie pentru toți cetățenii.

Verificare

Fiecare țară din UE este responsabilă de propria sa politică națională în domeniul sănătății publice, inclusiv de propriul program național de vaccinare și calendar național de vaccinare. Informații despre calendarele naționale de vaccinare din țările UE pot fi găsite în Calendarul de vaccinare al ECDC.

În prezent, legislația din România nu prevede obligativitatea vaccinării, ci doar obligativitatea medicilor de a aplica schema de vaccinare recomandată pentru copii și adolescenți, anexată textului de lege. Aceste vaccinuri se fac conform cu Calendarul Național de Vaccinare și sunt administrate din primele zile de viață până la 14 de ani. 

Acestea sunt

Proiectul de lege din 2017 la care face referire George Simion are ca obiect reglementarea activității de vaccinare în scopul prevenirii și limitării transmiterii bolilor. În ultima variantă, pe 3 martie 2020, după ce 87 de amendamente au fost admise, înainte de a fi înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, proiectul de lege stabilește categoriile de vaccinări obligatorii astfel:

  1. vaccinările stabilite prin Calendarul Naţional de Vaccinare pentru copii;
  2. vaccinările impuse de situaţii epidemiologice, care implică vaccinarea ca măsură de intervenţie, în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare;
  3. vaccinările pentru personalul medico-sanitar din unităţile sanitare publice şi private;
  4. vaccinările pentru alt personal din unităţile publice şi private care, prin natura atribuţiilor, sunt expuse suplimentar la boli infecţioase sau pot reprezenta surse de infecţie care ar putea pune în pericol sănătatea publică. (art. 13)

Proiectul de lege mai prevede ca aceste situațiile epidemiologice speciale și grupurile de populație ce urmează să fie supuse vaccinărilor obligatorii să se stabilească printr-o hotărâre a Guvernului la propunerea GTCAV (Grupul Tehnic de Coordonare a Activităților de Vaccinare) şi/sau la recomandarea OMS (Organizația Mondială a Sănătății) (art.6). 

Grupul Tehnic de Coordonare a Activităților de Vaccinare va fi o comisie consultativă a Ministerului Sănătății pe care proiectul de lege o propune spre înființare pentru elaborarea și implementarea strategiilor de vaccinare (art.38).

Părinții vor avea obligația să asigure prezentarea copilului la medicul de familie pentru realizarea vaccinurilor obligatorii (art.68). În cazul neefectuării vaccinării obligatorii, acest lucru nu va împiedica accesul unui copil la unitățile de învățământ (art.23), dar va presupune o amendă de la 5.000 la 10.000 de lei pentru părinți (art.71).

Proiectul de lege prevede și situațiile în care persoana are contraindicații pentru vaccinare. Acestea trebuie stabilite prin anamneză (examen clinic obișnuit) (art.12) și certificate de către direcția locală de sănătate publică (art.24). Unul dintre amendamentele aprobate specifică faptul că părintele trebuie „sprijinit să obțină, în scopul protejării copilului de orice vaccinare accidentală, o adeverință de contraindicație definitivă la anumite vaccinuri sau la toate vaccinurile” (art.22).

Dacă ne referim numai la situația pandemiei actuale, poziția guvernului față obligativitatea vaccinului împotriva Covid-19 este următoarea:

„Vaccinarea împotriva COVID-19 este voluntară/ne-obligatorie. Se dorește o acoperire vaccinală cât mai mare pentru a limita răspândirea epidemică a virusului, dar nu se are în vedere introducerea obligativității vaccinării sau a unor măsuri restrictive față de persoanele nevaccinate.”

Pe 4 decembrie 2020, OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a avut o conferință de presă, în cadrul căreia doctorul Michael Ryan, directorul executiv al OMS, a spus despre vaccinul împotriva Covid-19 că ”Trebuie să avem o dezbatere importantă despre certificatele de vaccin și despre vaccinarea obligatorie. Este dificil să vorbim de vaccinarea obligatorie când nimeni nu s-a vaccinat încă și când puțini oameni se vor vaccina în lunile următoare, dar trebuie să ne pregătim pentru asta” (pg. 16).

În presă, în decembrie 2020, s-a transmis că OMS nu prevede ca vaccinurile împotriva Covid-19 să fie făcute obligatorii.

Concluzie

Afirmația verificată este trunchiată. Proiectul de lege din 2017, care deocamdată a fost trimis pentru a primi un raport suplimentar de la Comisia pentru sănătate și familie, prevede obligativitatea vaccinurilor pentru copii conform cu Calendarul Național de Vaccinare, a celor administrate în cazuri epidemiologice speciale, a vaccinurilor pentru personalul medico-sanitar și a celor pentru personalul care, expus unor boli infecțioase, ar pune în pericol sănătatea publică.

Cu toate astea, proiectul de lege nu prevede vaccinarea „indiferent de contraindicații”, ci include depistarea acestor cazuri și scutirea de la vaccin a copiilor aflați în această situație.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.