George Simion (Președinte AUR)
„Rata sărăciei a ajuns la 84% din populație”.
Fals
Barometru Factual
Social
Data verificării: 17.08.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 5 august 2022, deputatul și președintele AUR, George Simion, a acuzat coaliția de guvernare, referindu-se la aceasta ca la „PSD și anexa liberală”:

Rata sărăciei a ajuns la 84% din populație”.

Politicianul nu oferă sursa datelor sale și nici data la care au fost colectate.

Sursa: Facebook

Ce verificăm?

Care este rata sărăciei în România și cum a evoluat în ultimii ani.

Verificare

Rata sărăciei relative reprezintă, potrivit Institutului Național de Statistică, procentul din populației care trăiește sub pragul sărăciei. Acest prag este stabilit anual, tot de INS, în funcție de indicatorii de venit (dacă veniturile medii cresc, și pragul sărăciei va crește). Spre exemplu, pentru anul 2020 (cel mai recent calculat), pragul sărăciei a fost stabilit la 12.150 de lei anual. Asta înseamnă că este considerată săracă o persoană care trăia cu un venit lunar mai mic de 1.012,5 lei. 

Pragul sărăciei a fost în creștere constantă în ultimii cinci ani analizați:

Important de menționat – INS nu a calculat încă pragul sărăciei pentru anul 2021 (și cu atât mai puțin pentru 2022). Aceste date vor fi disponibile începând cu luna noiembrie a acestui an. Ca atare, nu există statistici oficiale cu privire la pragul sărăciei pe perioada actualei guvernări (ceea ce înseamnă că nici George Simion nu are aceste date). 

Totuși, această pondere nu a trecut niciodată de 24% în ultimii ani, adică mult mai puțin decât afirmă președintele AUR. Rata sărăciei, arată datele INS, a cunoscut următoarea evoluție (pagina 13): 23,6% (2017), 23,5% (2018), 23,8% (2019), 23,4% (2020). Pentru anul 2021, INS va publica datele în noiembrie 2022.

Deși pragul sărăciei a crescut (deci veniturile românilor au fost constant mai mari), totuși rata celor care au trăit sub acest nivel a fost relativ constantă. Asta înseamnă că la fel de mulți români au trăit sub pragul sărăciei, indiferent la ce valoare a fost stabilit acesta. 

Din 2017 până în prezent, Guvernul României a fost condus de:

 

Concluzie

Afirmația lui George Simion este falsă. Ultimele date oficiale disponibile arată o rată a sărăciei de 23.4% pentru anul 2020.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.