Ileana Cristina Dumitrache (PSD)
„România este printre ultimele locuri în Uniunea Europeană la capitolul sănătate orală.”
Adevărat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 28.01.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Ileana Cristina Dumitrache – deputat PSD – a declarat pe 19 ianuarie 2021:

„România este printre ultimele locuri în Uniunea Europeană la capitolul sănătate orală.”

Ce verificăm?

Pe ce loc e România la capitolul sănătate orală în Uniunea Europeană.

Verificare

Eurostat are date despre consultațiile făcute de un medic dentist pe locuitor și timpul trecut de la ultima vizită la dentist.

Din perspectiva numărului de consultații făcute de un medic dentist pe cap de locuitor, România se situează pe penultimul loc, după Cipru. Din 2010 până în 2018 – de când sunt și ultimele date disponibile – România a înregistrat un procent de 0,4 consultații făcute de un dentist pe locuitor.

Din perspectiva timpului trecut de la ultima vizită la dentist pe care locuitorii din statele membre UE l-au raportat, România ocupă ultimul loc. Un procent de 8,9% din locuitori au afirmat că nu au vizitat niciodată un dentist, pentru 76% dintre ei a trecut mai mult de un an de la ultima vizită, iar pentru 15% a trecut mai puțin de un an de când au fost ultima dată la dentist. Germania se afla aici pe primul loc, cu cele mai bune cifre.  Datele culese de Eurostat sunt din 2014.

Concluzie

Afirmațiile făcute de Ileana Cristina Dumitrache sunt adevărate. Conform datelor disponibile, România e la coada clasamentelor ce cuprind date privind sănătatea orală în Uniunea Europeană. Facem mențiunea că statisticile nu sunt actualizate la zi.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.