Ionuț Mișa
Contribuțiile rămase în sarcina angajatorului respectiv 2,75%, după transferul de 20 de puncte la salariat, scad de asemenea la 2.25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente, concediu medical, creanțe salariale.
Parțial Fals
Barometru Factual
Munca
Data verificării: 27.10.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: Hotnews

Context

La începutul ședinței de Guvern din 26 octombrie, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat:

“Contribuțiile rămase în sarcina angajatorului respectiv 2,75%, după transferul de 20 de puncte la salariat, scad de asemenea la 2.25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente, concediu medical, creanțe salariale”.

 

Ce verificăm?

Care este cuantumul contribuțiilor plătite în momentul de față de către angajatori
Dacă după transferul contribuțiilor sociale și de sănătate la angajat în sarcina angajatorului mai rămân 2.75%, iar acest procent scade la 2.25%

Verificare

Potrivit Codului fiscal în vigoare la această dată, un angajator datorează următoarele contribuții pentru fiecare angajat:

Așadar, la acest moment, cuantumul contribuțiilor plătite în momentul de față de către angajatori este de 23%, din care CAS și CASS reprezintă 21%.

 

Potrivit Programului de Guvernare, coaliția de la putere se angajează ca începând cu 2018, contribuțiile sociale să fie reduse cu 4.25% și că vor trece contribuțiile de sănătate și de asigurări sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului.

Mai mult, se prevede explicit că acest lucru se va întâmpla de la 1 ianuarie 2018.

Dacă din totalul de 39.25% de acum scădem 4.25% (în calculul prezentat în Programul de Guvernare se ia în calcul o valoare de 0.15%, adică minimul pentru Contribuţia pentru accidente de muncă şi boli profesionale), rezultă că totalul contribuțiilor ar fi trebuit să rămână undeva între 35-35.7 %.

 

Ce propune în acest moment Guvernul prin vocea ministrului de finanțe?

 

Guvernul propune ca nu tot procentul reprezentat de CAS și CASS să treacă la angajat (adică 21%), ci doar 20%. Astfel, potrivit acestui calcul, contribuțiile ar arăta astfel:

Vedem astfel că, în măsura în care, după cum se anunță, plata tuturor contribuțiilor (angajat + angajator) va rămâne tot în sarcina angajatorului (reținere la sursă), pentru fiecare salariu se va plăti, pe noul calcul, un procent de 37.25%.

 

Concluzie

Afirmațiile ministrului Ionuț Mișa sunt parțial false și indică și o deviere de la Programul de Guvernare asumat:

  • Nu se transferă toate contribuțiile (CAS + CASS) ale angajatorului la angajat. În acest moment, acestea sunt de 21%, nu de doar 20%.
  • În sarcina angajatorului rămân 2.75% doar dacă e să luăm în calcul procentul minim aplicat pentru Contribuţia pentru accidente de muncă şi boli profesionale (aceasta variază între 0.15-0.85% în funcție de activitate), acest procent putând crește până la 3.45%.
  • Potrivit Programului de Guvernare, totalul contribuțiilor plătite pentru un salariu ar fi trebuit să scadă de la 39.25 la 35%, iar propunerea actuală duce la un procent de 37.25%.

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.