Iulian Bulai (USR)
„România este țara cu cel mai mare bazin de recrutare din Europa pentru victimele traficului de persoane."
Adevărat
Barometru Factual
Externe
Data verificării: 05.04.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Printre propunerile de dezbateri publice ale Tineretului Social Democrat se află și subiectul legalizării prostituției și al măsurilor împotriva traficului de persoane. TSD are în vedere posibilitatea legalizării prostituției și are un proiect intitulat „Oamenii nu sunt mărfuri”.

În acest context, Iulian Bulai, deputat USR și-a exprimat poziția împotriva legalizării prostituției, și a afirmat într-o postare pe Facebook din 4 martie 2019:

„România este țara cu cel mai mare bazin de recrutare din Europa pentru victimele traficului de persoane. Adică femei păcălite, sau luate cu forța, pentru a se prostitua în Europa.”

Ce verificăm?

Dacă cele mai multe victime ale traficului de persoane provin din România și dacă România se află pe primul loc ca victime ale exploatării sexuale, în Europa.

Verificare

Pentru verificare, apelăm la Raportul Comisiei Europene din anul 2018 care prezintă datele colectate la nivel european privind traficul de persoane.

 

Ce înseamnă traficul de persoane și exploatarea sexuală?

Directiva europeană 2011/36/UE are în vedere prevenirea și combaterea traficului de persoane și protejarea victimelor acestuia. În cadrul acesteia regăsim conceptele de trafic de persoane și exploatare explicate în sens larg.

Traficul de persoane acoperă recrutarea, transportul, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane, inclusiv schimbul sau transferul de control asupra persoanelor în cauză, efectuate sub amenințare sau prin uz de forță sau prin alte forme de constrângere, prin răpire, prin fraudă, prin înșelăciune, prin abuz de putere sau profitând de starea de vulnerabilitate sau prin oferirea sau primirea de bani sau de alte foloase pentru a obține consimțământul unei persoane care deține controlul asupra alteia, în vederea exploatării.” [art. 2 alin. (1)]

Exploatarea include cel puțin exploatarea prostituției altor persoane sau alte forme de exploatare sexuală, munca sau serviciul forțat, inclusiv cerșitul, sclavia sau practicile similare sclaviei, aservirea, exploatarea activităților infracționale sau prelevarea de organe.” [art. 2 alin. (3)]

Cu alte cuvinte, traficul de persoane este făcut în principal cu scopul de a exploata victima.

 

Ce fel de date a transmis România

Traficul de persoane poate fi făcut atât intern cât și extern.

Este important de spus faptul că România nu a transmis date privind traficul de persoane la nivel intern, acest lucru înseamnă că traficul de persoane care are loc în interiorul României nu este luat în considerare.

Datele pe care se bazează statisticile privind traficul de persoane având victime cetățeni români sunt exclusiv cele transmise de țările membre ale Uniunii Europene.

Exploatarea victimelor traficului de persoane are loc în funcție de locul unde au fost traficate aceste persoane, intern sau extern.

Situația este diferită în privința datelor care au în vedere victimelor exploatării. România a transmis date interne privind victimele exploatării.

După cum se va putea observa, numărul victimelor exploatării este mai mare decât al traficului de persoane. Diferența este constituită din victime ale exploatării din România, alături de victime ale exploatării din țările membre ale Uniunii Europene.

 

Cifre trafic de persoane

Topul țărilor din care provin victimele traficului de persoane este următorul:

După cum putem observa mai sus, România este țara din care provin cele mai multe victime ale traficului de persoane.

Proporția femeilor în traficul de persoane este prezentata mai jos:

 

Cifre victime ale exploatării

Exploatarea persoanelor poate fi de mai multe feluri – sexuală, prin muncă sau altele (fără a se menționa ce tipologii de exploatare se regăsesc în această categorie). Pentru a evidenția în ce măsură exploatarea sexuală este predominantă, vom face referire la toate aceste categorii.

Pentru că nu există date statistice care iau în calcul toate țările din Europa, prezentarea acestor comparații va fi făcută în două etape: față de țările membre ale Uniunii Europene și față de țările non-UE, separat.

Primele 10 țări ale Uniunii Europene privind victimele exploatării și categoriile principale:

Prin urmare, cel puțin la nivelul Uniunii Europene situația României este înfiorător mai gravă decât cea a celorlalte state membre. Ne aflăm pe primul loc la numărul de victime ale exploatării, la fel cum își menține această poziție și raportat la exploatarea sexuală.

În continuare, comparația cu țările europene care nu sunt membre ale Uniunii Europene se va face pe categorii. În acest fel, situația României va fi comparată cu mai multe state luate împreună.

Pentru început, vom face o mică descriere a categoriilor:

  • European Free Trade Association (EFTA), din care fac parte: Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția
  • Țări „candidate” ale Uniunii Europene, respectiv: Albania, Muntenegru, Serbia, Republica de Nord a Macedoniei, Turcia
  • Țări „potențial candidate” ale Uniunii Europene, respectiv: Bosnia și Herțegovina, Kosovo
  • Alte țări europene: Andora, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova, Monaco, Rusia, San Marino, Ucraina, Vatican

Mai jos puteți observa cum se poziționează România în raport cu grupele de țări explicate anterior:

După cum se poate observa, România rămâne în fruntea clasamentului și atunci când este comparată cu celelalte țări europene (care nu sunt membre UE).

 

DAR…

Situația prezentată cere o explicație suplimentară în legătură cu fenomenul prostituției, văzut în contextul mai larg al legalizării acesteia.

Doar prostituția forțată este asimilată traficului de persoane. Pe de altă parte, prostituția ca ocupație, fie că are la bază supraviețuirea sau din alte motive personale, este un fenomen real. La nivel internațional, diverse ONG-uri de profil, cum ar fi Stop Trafficking sau Global Network For Sex Workers pun accent pe această diferențiere.

Concluzie

Afirmația lui Iulian Bulai este adevărată. Conform datelor oficiale din ultimul raportul de colectare a datelor privind traficul de persoane făcut de Comisia Europeană, România se află pe primul loc în privința traficului de persoane. Și în ceea ce privește exploatarea sexuală, România se află tot pe primul loc în statistici, fie că vorbim de state membre UE, fie de restul țărilor de pe continent.

Cu toate acestea, trebuie menționat că prostituția are două forme: cea forțată, care este asimilată traficului de persoane și prostituția ocupațională, care este vizată în principal atunci când se are în vedere stabilirea unui cadru legal.

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.