Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

07.07.2016

Este însă important să extindem premisele sustenabilității, pentru a avea o creștere economică sănătoasă și durabilă. Am traversat o criză economică severă, iar România încă stă confortabil, cu o datorie publică aflată sub 40% din PIB.

Klaus Iohannis

Președintele României

Adevărat

Context

Afirmația a fost făcută la lansarea în dezbatere publică de la Palatul Parlamentului a documentului strategic “România competitivă: un proiect pentru o creștere economică sustenabilă”.

 

Ce verificăm?

Care este procentul datoriei publice în Uniunea Europeană la nivelul anilor 2008 (când a început criza economică) și 2015.

Verificare

Site-ul BNR definește datoria publică drept stocul datoriei totale brute consolidate a administraţiei publice la finele perioadei, exprimat la valoarea nominală al următoarelor categorii de pasive guvernamentale (definite în SEC 95): numerar şi depozite, titluri de valoare, altele decât acţiuni, exclusiv produse financiare derivate, precum şi împrumuturi.

Mai pe românește, cu cât s-a împrumutat un stat, după cum spunem în Dicționarul Finanțez-Român.

În baza de date Eurostat, vom găsi date oficiale privind datoria publică a guvernelor din UE, după cum urmează.

Datoria publică medie la nivelul statelor UE era în 2008 de 60.9, până în 2015 înregistrându-se o creștere de 24.3 procente, ajungând la 85.2.

 

De menționat și faptul că pe site-ul Ministerului de Finanțe găsim date actualizare în ceea ce privește datoria publică. Astfel, într-un raport privind evoluția datoriei publice observăm că în aprilie 2016 aceasta era de 38.3%.

 

 

Concluzie

Declarația președintelui Klaus Iohannis este adevărată. Datoria publică a României, de la începutul crizei până în prezent, s-a menținut sub 40% din PIB.

© 2021 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.