Klaus Iohannis

Afiliere Politică: Președintele României

Biografie:

Klaus Werner Iohannis (ortografiat în germană Johannis,n. 13 iunie 1959, Sibiu, România) este un politician român de etnie germană. Din 21 decembrie 2014 ocupă funcția de președinte al României, fiind cel de-al patrulea șef de stat ales după Decembrie 1989.

Klaus Iohannis a urmat școala germană din Sibiu, Liceul „Samuel von Brukenthal” din același oraș, iar în 1978 a fost admis la Facultatea de Fizică din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca. A fost profesor de fizică și inspector școlar înainte de a deveni primar al municipiului Sibiu în anul 2000, funcție în care a fost reales în 2004, 2008 și 2012, de fiecare dată din partea Forumului Democrat al Germanilor din România.

În 2013, Iohannis a devenit membru al PNL, dobândind funcția de prim-vicepreședinte, iar în 2014 a devenit președintele partidului. În scurtul său mandat, a format o alianță cu Partidul Democrat Liberal (PDL) și a pus bazele unei viitoare fuziuni între cele două partide. Alianța, denumită Alianța Creștin Liberală (ACL), l-a promovat drept candidat la alegerile prezidențiale din 2014, pe care le-a câștigat în al doilea tur de scrutin, obâinând 54,43% din voturi, împotriva candidatului PSD, prim-ministrul în funcție Victor Ponta.

Este căsătorit din 1989 cu Carmen Iohannis, profesoară de limba engleză la un liceu de prestigiu din Sibiu.

În 2019, Klaus Iohannis, a obţinut 66,09% din numărul de voturi valabil exprimate, împotriva reprezentantului PSD, Viorica Dăncilă, câștigând astfel al doilea mandat prezidențial.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.