Klaus Iohannis (Președintele României)
„România este singura țară din Uniunea Europeană al cărei deficit bugetar începe cu cifra 3.”
Trunchiat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 22.05.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Hotnews

Context

În 15 mai 2019, președintele României Klaus Iohannis, a făcut următoarea declarație:

„România este singura țară din Uniunea Europeană al cărei deficit bugetar începe cu cifra 3.”

Ce verificăm?

Deficitul bugetar al țărilor din Uniunea Europeană.

Verificare

Căutăm datele pe 2018 pe Eurostat. Le găsim aici și arată așa.

România (-3,0%) este singura țară din Uniunea Europeană care a înregistrat în 2018 un deficit bugetar care începe cu cifra 3.

Dar, totuși, nu este țara care a înregistrat și cel mai mare deficit. Cipru a înregistrat în 2018 un deficit guvernamental de 4,8%. Desigur, așa cum explică și Eurostat, deficitul ridicat pentru Cipru se datorează, în principal, impactului restructurării Cyprus Cooperative Bank Ltd.

O mențiune. Pe metodologia europeană (ESA), cea pe care Comisia Europeană o ia în calcul atunci când lansează procedura de deficit excesiv împotriva unui stat membru UE, România a avut în 2018 un deficit bugetar de 3,3% din PIB.

Ministerul Finanțelor Publice a calculat, pe metodologia cash, un deficit bugetar de 2,88% din PIB, pe metodologia cash, după o serie de artificii.

Concluzie

Afirmația președintelui Klaus Iohannis este trunchiată. Asta pentru că, deși spune adevărul în privința faptului că România este singura țară din Uniunea Europeană al cărei deficit bugetar începe cu cifra 3, declarația a fost făcută astfel încât să pară că România are cel mai mare deficit bugetat, lucru care nu este adevărat.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.