Klaus Iohannis (Președintele României)
„Avem un exemplu din Franța, unde într-o provincie s-a deschis experimental școala, și experimentul nu a decurs foarte bine. După puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns, în doar câteva zile, la terapie intensivă.”
Fals
Barometru Factual
Data verificării: 04.05.2020
www.factual.ro

Context

Președintele României a anunțat, în 27 aprilie 2020, că nu se vor relua cursurile în școlile din România, până în luna septembrie. Klaus Iohannis a oferit drept argument un presupus experiment din Franța: 

Avem un exemplu din Franța, unde într-o provincie s-a deschis experimental școala, și experimentul nu a decurs foarte bine. După puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns, în doar câteva zile, la terapie intensivă.

Ce verificăm?

Dacă există sau au existat școli redeschise experimental de statul francez, pe perioada lockdownului.

Verificare

12 martie 2020 – Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat că toate școlile din Franța se închid începând cu data de 16 martie, din cauza epidemiei de coronavirus.

Sursa: http://www.rfi.fr/fr/france/20200313-ecoles-fermées-raison-coronavirus-génération-2003-maudite

Pe baza autonomiei decizionale, mai multe regiuni au decis însă închiderea școlilor chiar și înainte de această dată, așa cum relatează presa franceză încă de la începutul lunii martie. 

23 martie 2020 – Franța a declarat stare de urgență, prin legea nr. 290/2020 , dată la care toate școlile de pe teritoriul său erau deja închise.

22 aprilie 2020 – o școală de pe teritoriul francez își redeschide porțile, pe baza aceleiași autonomii decizionale. Este vorba despre Liceul Lapèrouse , care se află în Noua Caledonie, arhipelag situat în Oceanul Pacific, sub guvernământ francez. Liceul anunță redeschiderea pe pagina sa oficială.

Redeschiderea școlii, care se află la nu mai puțin de 17.000 de km de capitala Franței, nu este însă pusă pe seama niciunui experiment, ci se datorează numărului mic de cazuri de coronavirus înregistrat în zonă – doar 18, așa cum relatează Le Nouvelle Observateur.

27 aprilie 2020 – Klaus Iohannis face afirmațiile referitoare la o școală deschisă experimental în Franța. 

28 aprilie 2020 – Ministrul Educației din Franța infirmă, pentru Libertatea, afirmațiile președintelui Iohannis, pe care le cataloghează drept ”false”. 

Administrația Prezidențială reacționează, susținând că șeful statului român s-a referit la „un studiu realizat, în intervalul 30 martie – 4 aprilie 2020, de Institutul Pasteur, Universitatea Paris și Autoritatea de Sănătate Publică din Republica Franceză asupra elevilor și profesorilor din Departamentul Oise, o zonă în care au fost înregistrate îmbolnăviri și spitalizări cu COVID-19 în rândul elevilor și profesorilor”.

Studiul a fost într-adevăr publicat pe site-ul de specialitate medrxiv.org, în data de 23 aprilie. În aceeași zi, Institutul Pasteur a publicat, pe site-ul oficial, un comunicat de presă referitor la acest studiu. Niciunul dintre documente nu precizează însă că școala ar fi fost deschisă experimental, pentru realizarea acestui studiu – deși este adevărat că nici nu menționează clar felul în care a fost efectuat, într-o perioadă în care toate școlile din Franța erau oficial închise.

29 aprilie 2020 – Cotidianul francez Libèration publică un articol referitor la afirmațiile președintelui român. Profesorul de epidemiologie Arnaud Fontanet, cel care a condus cercetarea, spune că, de fapt, probele au fost prelevate de la liceeni și profesori în luna februarie și că data menționată în documentul oficial, 30 martie – 4 aprilie, face referire la perioada în care acestea au fost analizate efectiv în laborator. Datele publicate arată că 41% dintre cei care au frecventat liceul s-au infectat cu coronavirus.

Concluzie

Afirmațiile lui Klaus Iohannis sunt false. Nu este vorba de redeschiderea experimentală a nici unei școli din Franța.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.