Lia Olguța Vasilescu (PSD, primar Craiova)
„[...] am fost singurul guvern, cel din 2017, care a pus frână creșterii pensiilor speciale, prin PLAFONAREA lor."
Trunchiat
Barometru Factual
Social
Data verificării: 29.06.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În contextul discuțiilor din spațiul public cu privire la impozitarea cu 90% a pensiilor speciale, deputatul PSD Lia Olguța Vasilescu critică abordarea acestui subiect de către Guvernarea PNL, afirmând pe Facebook, în data de 24 mai 2020 faptul că: 

„[…] am fost singurul guvern, cel din 2017, care a pus frână creșterii pensiilor speciale, prin PLAFONAREA lor.”

Ce verificăm?

Dacă Guvernul PSD din 2017 a plafonat creșterea pensiilor speciale.

Verificare

Pensiile speciale sunt pensiile care se calculează altfel decât cele din sistemul public de pensii și sunt reglementate de legi specifice:

  1. Pensiile militare de stat sunt prevăzute în legea 223/2015. 
  2. Pensiile parlamentarilor sunt reglementate de legea 96/2006
  3. Funcționarii publici parlamentari au pensiile reglementate prin legea 215/2015 
  4. Diplomații au stabilite pensiile prin legea 216/2015.
  5. Auditorii publici externi din cadrul Curții de Conturi beneficiază de pensii de serviciu prin legea nr. 7/2016
  6. Judecătorii și procurorii beneficiază de pensii speciale reglementate de legea 303/2004
  7. Personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea beneficiază de pensii de serviciu. În 2014, trei parlamentari PSD și unul de la PC au inițiat un proiect de completare al legii nr. 567/2004
  8. Personalul aeronautic are pensiile stabilite prin legea 83/2015

În data de 7 august 2017, Guvernul PSD a publicat O.U.G. nr.59/2017 care stabilește că pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la creșterile salariale, ci doar în funcție de coeficientul de inflație, iar valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăși media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei.

Trebuie menționat faptul că pensiile nu pot scădea, doar crește în funcție de inflație, fără să depășească media salariilor nete din baza de calcul, astfel plafonul nu este unul fix, ci variază în funcție de aceste criterii. 

Această ordonanță nu plafonează pensiile judecătorilor și procurorilor și nici pensiile auditorilor publici externi din cadrul Curții de Conturi. 

În momentul de față Pensiile judecătorilor și procurorilor sunt reglementate de Legea nr.303/2004, care la art. 85 prevede că: „Pensiile de serviciu ale judecătorilor și procurorilor, precum și pensiile de urmaș prevăzute la art. 84 se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizația brută lunară a unui judecător și procuror în activitate, în condiții identice de funcție, vechime și grad al instanței sau parchetului, cu luarea în considerare, în procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum și a sporului de vechime. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, judecătorul sau procurorul își poate păstra pensia aflată în plată.”

În timp ce auditorii publici externi din cadrul Curții de Conturi beneficiază de pensii de serviciu prin legea nr. 7/2016, care prevede că: „(10) Pensiile de serviciu ale auditorilor publici externi ai Curții de Conturi se actualizează prin aplicarea la cuantumul pensiei de serviciu aflate în plată a procentului de majorare a salariului de bază de care beneficiază auditorul public extern aflat în activitate, cu același nivel de salarizare, în condiții identice de funcție, vechime, grad sau treaptă. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.”

Concluzie

Afirmațiile făcute de Lia Olguța Vasilescu sunt trunchiate. Într-adevăr guvernul PSD din 2017 a plafonat o parte dintre pensiile speciale, dar plafonul nu este unul fix, ci variază în funcție de inflație și nu poate să depășească salariul net din baza de calcul. Mai mult, pensiile pentru judecători, procurori și auditorii publici externi din cadrul Curții de Conturi nu sunt plafonate de ordonanța din 2017.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.