Lucian Bode (PNL, ministrul Afacerilor Interne)
„În cele peste 9 luni de mandat am reușit să dăm ordinul de începere a peste 100 de km de autostrăzi, drumuri expres, variante ocolitoare.”
Fals
Barometru Factual
Transport
Data verificării: 01.09.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi 24

Context

Prezent la ceremonia de deschidere a lucrărilor la Autostrada de Centură București, lotul Vidra – Bragadiru din 18  august 2020, Lucian Bode- ministrul Transporturilor a spus:

„În cele peste 9 luni de mandat am reușit să dăm ordinul de începere a peste 100 de km de autostrăzi, drumuri expres, variante ocolitoare.”

Ce verificăm?

Pentru câți kilometri de autostrăzi, drumuri expres și variante ocolitoare s-au dat ordine de începere a lucrărilor.

Verificare

Lucan Bode și-a început mandatul la Ministerul Transporturilor în 4 noiembrie 2019.

Autostrăzile. Calculul nostru, conform documentelor publice, arată că în  mandatul lui Bode s-au dat spre execuție 24.07 km de autostrăzi: 

  • 22 iulie 2020- ordin de începere pentru execuția a 9.2 km din lotul Târgu Mureș- Ungheni+ drum de legătură, autostrada Brașov- Târgu Mureș- Cluj- Oradea.
  • 18 august 2020- ordin de începere lucrări pentru 1.7 km din lotul 2 Vidra-Bragadiru din autostrada de centură a Municipiului București din cei 16.3 km. Începerea lucrărilor a fost inaugurată  cu  artificii. 

Captură Digi24

  • 30 martie 2020-  ordin execuție lucrări pentru 13.17 km din secțiunea Sibiu- Boița a autostrăzii Sibiu- Pitești. 

Drumul expres Craiova- Pitești este singurul de acest tip aflat în execuție, cu două tronsoane ce totalizează 57.55 km, dar are mai multe etape pentru care s-a început execuția.

În perioada actualei guvernări s-a dat ordin de execuție pentru 25.92 km

Chiar și-așa, e de specificat că proiectul pentru drumul express nu este unul început în guvernarea actuală.

În cazul variantelor ocolitoare, pe timpul mandatului lui Lucian Bode s-a dat ordin de începere a lucrărilor pentru 31.41 km, astfel: 

  • 25 martie 2020 – ordin de începere a lucrărilor pentru 25.69 km din varianta ocolitoare a centurii Timișoara Sud
  • 2020 – s-au făcut mai multe demersuri pentru execuția a 5.72 km dintr-un drum de legătură al variantei ocolitoare Giurgiu

Concluzie

Afirmația făcută de Lucian Bode este falsă. În actuala guvernare, s-au dat spre execuție 81.4 km de autostrăzi, drumuri expres și variante ocolitoare, nicidecum „peste 100 de km”. Nu e de  ignorat că  multe proiecte au fost începute în guvernările anterioare. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.