Ludovic Orban (Forța Dreptei, președinte)
„Coplata și contribuțiile financiare în unitățile spitalicești private a fost introdusă de PSD.”
Adevărat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 28.02.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: B1 TV

Context

Premierul Ludovic Orban a făcut următoarea afirmație pe 9 februarie 2020:

„Coplata și contribuțiile financiare în unitățile spitalicești private a fost introdusă de PSD. […] Ei au reglementat, prin Ordonanța 27, posibilitatea de a se face coplată și contribuții financiare suplimentare în unitățile spitalicești private.”

Ce verificăm?

Cine a introdus coplata și contribuțiile financiare în unitățile spitalicești private.

Verificare

Ordonanța de Urgență nr. 27/2019 a fost emisă de guvernul condus de Viorica Dăncilă pe data de 24 aprilie 2019. Aceasta a modificat legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. 

Modificarea a constat în faptul că, după alineatul (2) al articolului 230 din legea nr. 95/2006 s-au introdus trei noi alineate, cu următorul cuprins:

(2^1) Asigurații care optează să beneficieze de unele servicii medicale acordate de furnizorii privați care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate și ambulatoriu paraclinic, pot plăti o contribuție personală pentru a acoperi diferența dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privați și tarifele suportate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate decontate de casele de asigurări de sănătate.

(2^2) Contribuția personală pentru fiecare categorie de serviciu medical prevăzută la alin. (2^1) este afișată pe pagina de internet a furnizorilor privați de servicii medicale și se plătește în mod direct de către asigurați cu acordul prealabil în scris al acestora.(2^3) Prin contractul-cadru, aprobat prin hotărâre a Guvernului, se stabilesc serviciile medicale pentru care asigurații plătesc contribuție personală în condițiile alin. (2^1), modalitatea și condițiile acordării acestora, precum și procedura de stabilire a nivelului contribuției personale.

Guvernul a argumentat atunci că „statul român are obligația de a asigura accesul populației în mod echitabil și nediscriminatoriu la servicii medicale acordate atât de furnizori publici, cât și de furnizori privați”.

Coplata exista și înainte de această ordonanță. A fost introdusă încă din 2013, când ministru al Sănătății era Eugen Nicolăescu, prin HG nr. 117/2013, însă se aplica doar pentru serviciile medicale publice. Mai exact, pacienții plăteau, atunci, între 5 și 10 lei, o singură dată, la externarea din spital. Treptat, numeroase categorii de pacienți și specialități medicale au fost exceptate de la plata ei.

Revenind, OUG 27/2019 fost aprobată ulterior în Parlament prin Legea nr. 250/2019 pe data de 23 decembrie 2019. Proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței de urgență adoptat de Camera Deputaților a avut un rezultat la vot de 222 „pentru”, unul „contra” și 17 abțineri.

La acel moment, toți parlamentarii PSD prezenți la vot au votat „pentru”, iar de la PNL un singur membru s-a abținut.

Ordonanța ar fi trebui să între în vigoare la începutul anului 2020.

Pe 5 februarie 2020, guvernul condus de Ludovic Orban a aprobat 25 de ordonanțe de urgență. Printre acele acte normative s-a aflat și o ordonanță de urgență care permite spitalelor private să acceseze, în condiții egale cu spitalele de stat, programele naționale de sănătate. 

Ministerul Sănătății a publicat, înainte de aprobare, textul acesteia spre dezbatere publică. Ordonanța a fost criticată, în forma publicată de Ministerul Sănătății, înainte de adoptare, atât de Avocatul Poporului, cât și de sindicatul Sanitas.

A fost criticată, de asemenea, și după ședința de Guvern din 28 ianuarie, după ce un dialog între ministrul Costache și premierul Orban a lăsat indicat faptul că va fi eliminată coplata. 

Șeful Cancelariei, Ionel Dancă, a anunțat după ședința din 5 februarie 2020 că aceasta nu va fi eliminată, dar termenul va fi prorogat până în aprilie 2021.

„Prin OUG pentru deschiderea sistemului de sănătate şi pentru facilitatea accesului pacienţilor la unităţile medicale private sau de stat, nu numai că se instituie acelaşi regim de decontare a serviciilor medicale pentru unităţile private şi unităţile publice, dar se elimină coplata şi contribuţia personală prevăzută de Ordonanţa 27/2019, introdusă de guvernarea PSD anterioară şi se prorogă termenul pentru aceste contribuţii personale până în aprilie 2021 şi în acest moment, practic pacienţii vor beneficia de acelaşi regim, indiferent că aceste servicii medicale sunt furnizate de un operator public sau privat”, potrivit Radio Europa Liberă România.

Și Ministerul Sănătății asigura într-un comunicat ulterior aprobării că „prin modificările aprobate, pacienții nu vor plăti nimic dacă vor alege să se trateze într-un spital privat sau într-unul de stat și că nu se privatizează niciun serviciu medical”. 

Pe 9 februarie, în contextul aceleiași afirmațiii verificare, premierul Ludovic Orban explica că „(…) noi, prin OUG, prorogăm termenul de intrare în vigoare” pentru că „vrem să știm pe ce tipuri de servicii medicale pot apărea aceste situații de coplată”.

Concluzie

Afirmația premierului Ludovic Orban este adevărată.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.