Ludovic Orban (Forța Dreptei, președinte)
„A existat un amendament depus de PSD prin care practic s-a lăsat pentru spitalele care sunt subordonate autorităţilor locale, a rămas decizia de desemnare a managerului la autoritatea locală.”
Adevărat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 23.11.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: B1 TV

Context

Premierul Ludovic Orban a declarat pe 15 noiembrie 2020:

„Vă readuc aminte că noi am vrut să continuăm şi în starea de alertă să putem interveni de la nivelul Ministerului Sănătăţii acolo unde un manager este evident că nu reacţionează potrivit şi nu pune în practică toate măsurile pe care le-am dispus. A existat un amendament depus de PSD prin care practic s-a lăsat pentru spitalele care sunt subordonate autorităţilor locale, a rămas decizia de desemnare a managerului la autoritatea locală.”

Ce verificăm?

Cine a luat decizia ca desemnarea managerilor la spitalele subordonate autorităților locale să rămână la nivel local.

Verificare

În ședința din 20 mai 2020, parlamentul a încuviințat prin hotărârea nr. 5/2020 starea de alertă decretată de Guvern (HG nr. 394/2020) pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. 

Prin hotărâre, parlamentul încuviințează starea de alertă și măsurile instituite de guvern, dar cu o serie de modificări și completări.

Printre acestea se numără: 

„Autoritățile publice locale, pentru unitățile sanitare din subordine, exercită atribuția de numire, suspendare și eliberare din funcție a persoanelor care ocupă funcții de conducere în cadrul acestor unități în condițiile legii.”

Anterior votului din parlament, în 19 mai 2020, comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au făcut un raport comun favorabil de adoptare a HG nr. 394/2020, care a introdus mai multe amendamente, prin care cel menționat mai sus.

Potrivit stenogramei sedinței, Partidul Social Democrat este cel care a introdus acest amendament. Rezultatul votului arată însă că 372 de parlamentari au votat „pentru” adoptare, 37 „împotrivă”, 6 s-au abținut și alți doi nu și-au exercitat votul. Printre cei care au votat „pentru” s-au numărat și parlamentarii PNL, care și-au exercitat votul în acest fel în unanimitate.

Concluzie

Afirmația premierului Ludovic Orban este adevărată.Printr-un amendament depus de PSD, decizia de desemnare a managerilor spitalelor subordonate autorităților locale revine autorităților locale. E de menționat că și parlamentarii PNL au votat forma finală a hotărârii, care includea amendamentul PSD. 

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.