Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

09.06.2021

,,La ora actuală nu se plătesc pensii speciale pentru primari. Eu, ca premier, am prorogat în 2020 intrarea în vigoare a prevederilor Codului Administrativ și, de asemenea, premierul Cîțu a prorogat intrarea în vigoare”

Ludovic Orban

Forța Dreptei, președinte

Sursa afirmației: DIGI 24

Adevărat

Context

După ce copreședintele USR PLUS, Dan Barna, a criticat abținerea celor de la PNL la votul pentru eliminarea pensiilor speciale ale primarilor, pe 4 iunie 2021, Ludovic Orban – președintele PNL – a afirmat că: 

„La ora actuală nu se plătesc pensii speciale pentru primari. Eu, ca premier, am prorogat în 2020 intrarea în vigoare a prevederilor Codului Administrativ și, de asemenea, premierul Cîțu a prorogat intrarea în vigoare”. 

Ce verificăm?

Dacă primarii primesc pensii speciale, dacă termenul a fost prorogat și cine a făcut asta.

Verificare

În iulie 2019, guvernul condus de Viorica Dăncilă a emis o ordonanță de urgență care privește codul administrativ și care includea acordarea unei „indemnizații pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, președinte al consiliului județean și vicepreședinte al consiliului județean” (art. 210). 

Ulterior, în ianuarie 2020, guvernul, condus la acea vreme de Ludovic Orban, a adoptat o altă ordonanţă de urgenţă, care a vizat, printre altele suspendarea acordării indemnizațiilor pentru aleșii locali până la 1 ianuarie 2021. 

În 30 decembrie 2020, guvernul, condus de această dată de Florin Cîțu, a adoptat altă ordonanță prin care suspendarea a fost prelungită până la începutul lui 2022.

Pe 3 iunie 2021, în „Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale”, s-a votat propunerea legislativă inițiată de senatori și deputați USR, pentru abrogarea art. 210 din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.

Propunerea a fost votată doar de parlamentarii USR PLUS. Parlamentarii PSD, UDMR și PNL s-au abținut de la vot, iar prin urmare aceasta nu a întrunit numărul necesar de voturi.

 Astfel, în acest moment, pensiile speciale pentru primari sunt suspendate, dar nu eliminate din legislație

Concluzie

Afirmația lui Ludovic Orban este adevărată. Primarii nu primesc în acest moment pensii speciale. Ele au fost suspendate succesiv de guvernele Orban și Cîțu.  Prevederea nu a fost eliminată din legislație, iar în lipsa unor noi normative, aceasta poate intra în vigoare în 1 ianuarie 2022.

 

Ultimele Fact Check-uri

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.